Κοχύλου (Τμήμα A)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Τοιχοποιία: Το νερό και ο αέρας προκαλούν διάβρωση στα υλικά, ειδικά σε επιβαρυμένο περιβάλλον, όπως στις παραθαλάσσιες περιοχές ή τις βιομηχανικές πόλεις, όπου η διάβρωση επιτείνεται. Συχνά τα επιχρίσματα αποτυγχάνουν να προστατέψουν επαρκώς και σε βάθος χρόνου τις τοιχοποιίες των κτιρίων. Λόγω των συστολοδιαστολών που δημιουργούνται από τις θερμοκρασιακές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους αλλά και μεταξύ ημέρας και νύχτας, τα επιχρίσματα μπορεί να ρηγματωθούν με αποτέλεσμα να εισέρχεται υγρασία στο εσωτερικού του κτιρίου. Οι υδρατμοί υγροποιούνται και μετατρέπονται σε πάγο κατά τις περιόδους των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, δημιουργώντας επιπλέον ρηγματώσεις. Η τεχνική του σαρδελώματος προσέφερε υδατοστεγάνωση στην τοιχοποιία,  καθώς στο επίχρισμα το μυστρί είχε κλίση προς τα κάτω για να μη συγκρατείται το νερό.

Στις πετρόκτιστες κατασκευές  απαιτείται αρμολόγημα με ειδικά ενισχυτικά υλικά που προστατεύουν από τη διάβρωση. Για να χτιστεί η μία πέτρα με την άλλη χρησιμοποιούνται συνεκτικά υλικά, τα οποία με τον καιρό αποσπώνται. Για τη συντηρήση της τοιχοποιίας και την αποφυγή δημιουργίας «φωλιών» (κενά στο εσωτερικό της λιθοδομής), τα κενά θα πρέπει να γεμίσουν με ειδικό υλικό (ενισχυτικές ενέσεις) και να γίνει καλό αρμολόγημα κατά τις διαδικασίες αποκατάστασης.

Δώματα: τα οριζόντια ξύλινα φέροντα στοιχεία αποτελούν το στατικό υπόβαθρο για τα φορτία της στέγης. Λόγω της μη συντήρησης των ξύλινων δοκών, μειώνεται η στατική επάρκεια των φορέων, και σταδιακά διαβρώνονται οι στηρίξεις τους. Θα πρέπει να υπάρχει καλή υγρομόνωση της τελικής επιφάνειας της οροφής και λόγω της περιορισμένης στατικής αντοχής θα πρέπει να μην εναποτίθενται μεγάλα φορτία, καθιστώντας το δώμα μη βατό. Στις ξύλινες δοκούς, που δεν έχουν καμία προστασία, οι διαδικασίες διάβρωσης του υλικού επιταχύνονται.

Ξύλινα κουφώματα: Λόγω της έκθεσης στα καιρικά φαινόμενα το ξύλο απαιτεί βαφή και κατάλληλα βερνίκια εμποτισμού. Η μπογιά αποσυντίθεται με τον καιρό, καθώς και αυτή διαβρώνεται, οπότε θα πρέπει κατά τη συντήρηση να καθαρίζεται η επιφάνεια από τα παλιά σαθρωμένα υλικά κάλυψης και προστασίας και να επαναβάφεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πινακίδα
Πινακίδα
Αποκόλληση βαφής
Αποκόλληση βαφής
Κατάρρευση δώματος
Κατάρρευση δώματος
Αποκόλληση επιχρίσματος
Αποκόλληση επιχρίσματος