Από τα σημαντικότερα στοιχεία των σπιτιών και ιδιαίτερα των «μαγειριών», ήταν τα τζάκια και οι φούρνοι. Ο ξυλόφουρνος που διέθετε σχεδόν κάθε σπίτι ήταν μια θολωτή κατασκευή στην οποία έψηναν κυρίως ψωμιά και αρτοπαρασκευάσματα. Ο φούρνος εδράζεται σε λίθινη βάση με αποθηκευτικό χώρο για τοποθέτηση ξύλων στο κάτω μέρος του. Ο θολωτός θάλαμος, κατασκευασμένος από σχιστόπλακες και επιχρισμένος με πηλοκονία, προσέδιδε την απαραίτητη μόνωση για την αποφυγή απωλειών θερμότητας. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει διαφυγή του θερμού αέρα και του καπνού που οδηγεί σε καπνοδόχο. Το τζάκι, το οποίο εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές (γωνιακό, ορθογωνικό κτλ.) χρησίμευε για το καθημερινό μαγείρεμα της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές κατασκευασμένο με πλίνθους και επιχρισμένο με πηλοκονία ή ασβεστοκονία, το τζάκι διέθετε σχάρα ή άλλου τύπου βάση στην οποία τοποθετούνταν τα σκευή μαγειρέματος.