Αηδόνια (Τμήμα Α)

Πύργος Σαργιάννη

Νότια Όψη Ανατολική ΌψηΚάτοψη Α' ΣτάθμηςΚάτοψη Β' ΣτάθμηςΤομήΑγροτική ΕνότηταΜποστά ΌψηΒόρεια Όψη του ΠύργουΣκίτσο εισόδου στο κατώιΒρύση του ΠύργουΣκίτσο όψης περιστεριώναΟ ΠεριστεριώναςΠίσω Όψη ΠεριστεριώναΣκίτσο αλωνιού Αλώνι

Ο πύργος στον Γαλαγκά του ''Σαργιάννη" στην περιοχή (Άνω) Κορθίου. Παλαιότερα πρέπει να ανήκε σε Καμπάνη. Ωστόσο από τα γενικά και επιμέρους χαρακτηριστικά ο πύργος φαίνεται παλαιότερος των αρχών του 18ου αι. Θυμίζει παλαιότερο κτίσμα ίσως αρχής ή μέσων του 17ου και στην περίπτωση αυτή θα πρόκειται για πύργο ανήκοντα σε μία από τις έξη οικογένειες Δαπόντε που απαντώνται στην περιοχή κατά το 1670.

Περιστριώνας

Οι περιστεριώνες  είναι κτιριακές κατασκευές με πυργοειδής μορφή και τετράγωνης κυρίως κάτοψης. Η παράδοση κατασκευής τους ανάγεται στους χρόνους της ενετοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα του νησιού. Εκεί οι Ενετοί κατασκεύασαν  πολυάριθμους περιστεριώνες οι οποίοι τροφοδοτούσαν με κρέας τους άρχοντες τους. παράλληλα πουλούσαν τα περιττώματα των πτηνών ως λίπασμα για τις καλλιέργειες.Στην Άνδρο καταγράφεται ήδη από το 13ο αιώνα  η μετασκευή περιστεριώνων. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκονται στην περιοχή του Κορθίου το οποίο αριθμεί 72 διατηρητέους περιστεριώνες.  Στο βόριο τμήμα  του νησιού δεν τους συναντάει κανείς ενώ στο ενδιάμεσο υπάρχουν ελάχιστοι.Η μορφή των περιστεριώνων είναι σχετικά απλή και λιτή. Έχουν μια καθαρή επιφάνεια με ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία και θυμίζουν  αρκετά φράγκικους μεσαιωνικούς πύργους.

Αλώνι

Το αλώνι αποτελεί το στρογγυλό επίπεδο χώρο που χρησιμοποιείται για το άλεσμα των δημητριακών. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιούνταν με την περιμετρική κίνηση ζωών γύρω από τον κεντρικό άξονα του αλωνιού, συνήθως κατά τον μήνα Ιούλιο. Στον οικισμό των Αηδονιών συναντάμε αλώνι στον Πύργο Σαργιάννη, το οποίο αποτελούσε και το μεγαλύτερο, φτιαγμένο από τον τοπικό γκρίζο σχιστόλιθο. Επιπλέον υπάρχει ένα αλώνι και μέσα στον οικισμό κοντά στην περιοχή της βρύσης, μικρότερου μεγέθους από το προηγούμενο. Και τα δυο αλώνια σήμερα δεν χρησιμοποιούνται, καθώς δεν υφίσταται ποια η διαδικασία του αλωνίσματος.

Πηγή: http://androshistoria.blogspot.gr/2016/06/blog-post_11.html