Ανω Καλάθενες

Βαθμός Αλλοίωσης

Επεμβάσεις στα παραδοσικά κτίρια - Ένταξη ή μη ένταξη των σύγρονων κτιρίων

Με την πάροδο του χρόνου και λόγω διαφόρων φυσικών παραμέτρων πολλά κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής υπέστησαν αλλοιώσεις και φθορές. Σε έναν μικρό σχετικά αριθμό αυτών έγιναν επεμβάσεις οι οποίες είτε χαρακτηρίζονται συμβατές με την ήδη υφιστάμενη αρχιτεκτονική είτε όχι, άλλα κατέρρευσαν και στην θέση του άλλοτε άρτιου οικοδομήματος έμειναν ερρείπια ή κτίστηκαν νέα σύγχρονα κτίρια είτε  με την ίδια αρχιτεκτονική φιλοσοφία ή με εντελώς διαφορετική.

Πιο αναλυτικά, εντοπίζεται ότι το 52,2% του οικισμού διαμορφώνεται από το σύνολο των κτιρίων που εντάσσονται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου ενώ  το υπόλοιπο 47,8% του διαμορφώνεται από σύγχρονα κτίρια.

Όσον αφορά την σύσταση των παραδοσιακών οικημάτων , το 27% έχει υποστεί επεμβάσεις συμβατές με την  υπάρχουσα αρχιτεκτονική, το 2,7% έχει υποστεί επεμβάσεις ασύμβατες με αυτή ενώ το 70,3%  παραμένει άθικτο χωρίς καμία επέμβαση.

Παράλληλα τα μετέπειτα εποχής ανεγερθέντα κτίρια χωρίζονται επίσης σε δυο κατηγορίες όπως αναφέρθηκε, αυτή που χαρακτηρίζεται ως εντάξιμα και μη εντάξιμα στο περιβάλλον τους. Διαπιστώνεται ότι το 61,8% δεν εντάσσεται στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική ενώ μόλις το 38,2% εντάσσεται.

Χάρτης επεμβάσεων
Χάρτης επεμβάσεων