Πολυρήνεια

Οχυρώσεις

Πύργος ΑΠύργος ΑΑκρόποληΠύργος ΒΑρχαία τείχηΠόρος της Περιστέρας - Ρωμαική ΑψίδαΠόρος της Περιστέρας - Ρωμαική Αψίδα

Αρχαία τείχη

Η αρχαία πόλη περιβαλλόταν από τείχη, σημαντικό μέρος των οποίων είναι χτισμένα κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Το μεγαλύτερο παρολ'αυτά μέρος των οχυρώσεων είναι μεσαιωνικό. 

Υπέστησαν διάφορες τροποποιήσεις ανά τους αιώνες, από την Ελληνιστική Εποχή ώς την Ενετοκρατία. Από τις ελληνιστικές οχυρώσεις, ελάχιστα ίχνη είναι πλέον ορατά εφόσον τα τείχη ανακατασκευάστηκαν από τους Βυζαντινούς.Η χρονολόγησή τους δεν έχει γίνει με ακρίβεια. Πιθανολογείται ότι το μεγαλύτερο μέρος των βυζαντινών οχυρώσεων προέρχονται από τη Β' Βυζαντινή περίοδο (10ο με 12ο αιώνα). Στην ακρόπολη υπάρχει και βυζαντινό οχυρό. Τα τείχη ενισχύονταν από οχυρωματικούς πύργους.

Ακρόπολη

Στην κορυφή του υψώματος ήταν η ακρόπολή της Πολυρρήνιας που είχε σχήμα Τ. Λίγα ίχνη σώζονται.

Ρωμαική Αψίδα

Στο ανατολικό τμήμα της οχύρωσης σώζεται μία αψιδωτή πύλη στη θέση «Πόρος της Περιστεράς», η οποία αποτελούσε μία από τις δευτερεύουσες εισόδους στην πόλη.

Ημικυκλικοί πύργοι των τειχών ( Πύργος Α και Β)

Πύργος Α

Βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και θεωρείται ότι είναι ένα ακόμα σύμπλεγμα οχυρωματικού και υδραυλικού έργου..Στα ΒΑ του πύργου υψώνεται κάθετο πρανές όπου είναι ορατά κατάλοιπα του οχυρωματικού τείχους. Στην όψη του πρανούς καταλήγει η υπόγεια σήραγγα του αρχαίου υδραγωγείου.Ο οχυρωματικός αυτός Πύργος, σχετίζεται με το υδραγωγείο καθώς εκτός από τη φύλαξη του πολύτιμου νερού, συνδέεται με αυτό, μέσω αγωγού που διαθέτει στο κατώτερο τμήμα του. Πρόκειται για σύμπλεγμα υδραυλικού και οχυρωματικού έργου, στο οποίο κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, πιθανότατα στην περίοδο του Αδριανού (117-138 μ.Χ) έγινε σειρά επισκευών.Ο πύργος αυτός έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές και θεωρείται ότι στις πρώτες δεκαετίες του 20ου  αιώνα οι πέτρες της όψης του χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό στην κατασκευή του δημοτικού σχολείου της πόλης.

Πύργος Β

Ο οχυρωματικός πύργος Β΄ βρίσκεται κατά μήκος του τείχους της ελληνιστικής πόλης, στη βόρεια πλευρά του λόφου της Πολυρρήνιας και σε ένα σχεδόν κάθετο πρανές ύψους 19μ. Οι εργασίες στερέωσης του πύργου πραγματοποιήθηκαν μετά την κατασκευή-τοποθέτηση ασφαλούς δαπέδου σε μεταλλικό ικρίωμα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπιστώθηκε ότι δεν σώζεται η εξωτερική όψη του Πύργου σε όλη την έκταση.