Ο ιστορικός οικισμός της Πολυρρήνιας οργανώνεται στην πλάγια λόφου του οροπεδίου της Μάγνας σε υψόμετρο 418μ.Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η ακρόπολή της, ενώ κατηφορίζοντας παράλληλα με τις καμπύλες του εδάφους βρίσκονται ελληνιστικές οικίες και τάφοι. Σε χαμηλότερο υψόμετρο αναπτύσσεται ο οικισμός ο οποίος διατάσσεται σπειροειδώς σύμφωνα με τις τοπογραφικές καμπύλες. Επίσης λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους οι περισσότερες οικίες είναι διώροφες με συνεχές σύστημα δόμησης και τα περισσότερα κτίσματα είναι χτισμένα παράλληλα στις καμπύλες. Ακόμα, ο εμπορικός χαρακτήρας του χωριού δεν επέτρεπε άνεση ως προς τη σχέση δομημένου- αδόμητου καθώς τα ελάχιστα πλατώματα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω ανάπτυξης του τουρισμού. Επιπλέον, ο πυρήνας του οικισμού δεν επιτρέπει την δόμηση με υποχώρηση του κτίσματος για τη δημιουργία αυλής αλλά η εκτόνωση γίνεται καθ΄ ύψος στο δώμα του γείτονα. Η στενή αυτή σχέση των κτισμάτων δε σταματά εδώ, αλλά μέχρι και έξι σπίτια σε σειρά μπορούν να επικοινωνούν με κρυφά περάσματα για τη διαφυγή σε περίπτωση κινδύνου(π.χ. επιδρομές).
Το περιβάλλον του χωριού χαρακτηρίζεται από θαμνώδη βλάστηση λόγω του υψομέτρου ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πρασίνου αποτελούν ελαιόδεντρα τα οποία καταλαμβάνουν το σύνολο του οροπεδίου και φυτευτήκαν από τους Φράγκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χαμηλή βλάστηση πιθανότατα είναι η αιτία εκτροφής αιγών ως κύρια παραγωγική δραστηριότητα. Κλείνοντας, με το λόφο του Παλαιόκαστρο, η αρχαία πόλις χαρακτηρίζεται και αυτή από χαμηλή βλάστηση οδηγώντας σε αποκλεισμό του έντονου πρασίνου μόνο στις πλαγιές του οροπεδίου εκτός κτισμένης περιοχής.
Μία γενική εντύπωση του οικισμού και του χαρακτήρα του, αποδίδεται και στο παρακάτω ολιγόλεπτο βίντεο που φτιάξαμε: https://vimeo.com/154471787