Πολυρήνεια

Εκκλησίες

Εκκλησία των 99 ΠατέρωνΕκκλησία των 99 ΠατέρωνΕκκλησία των 99 ΠατέρωνΕκκλησία των 99 ΠατέρωνΕκκλησία των 99 Πατέρωνσκίτσο εκκλησίας 99 ΠατέρωνΝαός της ΑρτέμιδοςΘαλαμωτός τάφοςΟικογενειακός λαξευτός τάφος με 5 θαλάμους ενταφιασμούΆγια Σοφία ΠαρεκκλήσιΑγία Σοφία σπήλαιοΠεριστερόσπηλιοςΕκκλησία της Κοιμήσεως της ΠαναγίαςΕκκλησία της Κοιμήσεως της ΠαναγίαςΕκκλησία της Κοιμήσεως εσωτερικόΕκκλησία της Κοιμήσεως εσωτερικό

Εκκλησία των 99 Μαρτύρων (Πατέρων ή Χαλκοκκλησιά)

Η Εκκλησία βρίσκεται στα δυτικά της ακροπόλεως της Πολυρρήνιας και κτίσθηκε με πέτρες που προέρχονταν στο μεγαλύτερο μέρος από τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνιστικού ναού,του 4ου αιώνα  βόρεια και σε απόσταση 16.5 μέτρων από τον τόπο της εκκλησίας. Ο ελληνιστικός αυτός ναός ήταν αφιερωμένος, ίσως στην θεά Άρτεμης. Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 και κατασκευαστής ήταν ο Αντώνιος Κλαουράκης απο τα Τοπόλια. Πάνω από την κύρια είσοδο υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα που θυμίζει την ημερομηνία που κατασκευάστηκε η εκκλησία. Ο ναός θυμίζει βυζαντινή κατασκευή.

Εκτός από το νεκροταφείο σε αυτή την εκκλησία,  έχουν βρεθεί και λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι.

Εκκλησία της Κοιμήσεως της Παναγίας

Εντύπωση προκαλεί και η μικρή πιθανά πρωτοχριστιανική σπηλαιώδης λαξευμένη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Παναγίας που βρίσκεται δίπλα από το αρχαίο υδραγωγείο.

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας βρίσκεται 47 χμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων, στα δυτικά τοιχώματα των φαραγγιού των Τοπολίων. Πολύ κοντά στο σπήλαιο περνάει ο κύριος δρόμος για το Ελαφονήσι. Αριστερά από την είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Η είσοδος του σπηλαίου έχει άνοιγμα 25m, ενώ το ύψος του φτάνει τα 20m. Στο σπήλαιο υπάρχουν δύο αίθουσες με διαφορετικό υψόμετρο, η επιφάνεια των οποίων είναι γεμάτη σταλακτίτες.

Στο σπήλαιο έχουν εντοπιστεί όστρακα της νεολιθικής, κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου. Επίσης, έχει βρεθεί ένα πήλινο ειδώλιο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ., καθώς και κεραμικά νεολιθικών, πρωτομινωϊκών, υστερομινωϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Άλλο ένα σπήλαιο που έχει βρεθεί, είναι αφιερωμένο στις Νύμφες και σήμερα ονομάζεται Περιστερόσπηλιος.Σε μια κόγχη είχε βρεθει το άγαλμα της θεάς - νύμφης την οποία λατρευόταν.