Λουσακιές - Μεράδα

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Χάρτης ΕπεμβάσεωνΚ19: διάγραμμα προσθήκης στην αρχική κάτοψη και σκίτσο Αλλαγή παραδοσιακού ξύλινου ταβανιού με μπετονένιοΕικαστική αποτύπωση μορφολογικής έντασης της στέγης K14Δημιουργία νέων ανοιγμάτωνΚ15: σχέση παλιού-καινούριουΚ14: αλλοίωση ανοιγμάτωνΚ1: αλλοίωση του παραδοσιακού χαρακτήρα

Οι χαρακτηριστικές επεμβάσεις συνοψίζονται στις εξής:

_Χρήση πλάκας μπετόν σε συνδιασμό ή όχι με το ήδη υπάρχον πάτωμα

_Δημιουργία φέροντων στοιχείων από μπετόν για νέους προβόλους ή επεκτάσεις

_Χρήση τούβλων ή/και τσιμεντόλιθων στην θέση της τοπικής πέτρας

_Αντικατάσταση των κουφωμάτων

_Στέγες με κεραμίδια/λαμαρίνες

_Δημιουργία νέων ανοιγμάτων 

 

Φυσικά οι επεμβάσεις αυτές είχαν ως κύριο στόχο την βελτίωση της κατάστασης των κτισμάτων όμως η στατική τους επάρκεια τελικά εξαρτήθηκε, όχι απο το υλικό, αλλά απο την ποιότητα της μελέτης. Οι πρόχειρες, αυτοσχέδιες κατασκευές υποστήριξαν για μικρό χρονικό διάστημα όμως στη συνέχεια διαλύθηκαν προκαλώντας μονιμες βλάβες στα κτίσματα. Πέρα απο την κακή ποιότητα των δομικών αυτών λύσεων, οι πρόχειρες επεμβάσεις αλλοίωναν την παραδοσιακή μορφή και ξεχώριζαν τα κτήρια απο το περιβάλλον τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μετατροπή του δώματος του K16 σε μπετονένιο πλήρως, που διατηρήθηκε και προστάτεψε το κτήριο σε αντίθεση με το Κ10 που κατέρευσε απο το βάρος. Σε κακή κατάσταση είναι και το ξύλινο πέρασμα (Π)

Θα μπορούσαμε να πούμε πως στις μελετημένες επεμβάσεις υπάρχουν δυο κατηγορίες. Αυτές που σεβάστηκαν τον χαρακτήρα του κτηρίου και αυτές που τον αλλοίωσαν. Παράδειγμα κατοικίας με προσθήκες που έχουν αλλάξει την αρχική μορφή και το τυπικό μέγεθος είναι τα Κ14, Κ15, Κ19. Σε κοντινό σημείο του οικισμού βλέπουμε το Κ12 στο οποίο το δώμα είναι μπετονένιο και τοποθετημένο σωστά πάνω απο το αρχικό ξύλινο ταβάνι και δεν επηρεάζει την παραδοσιακή μορφή της κατοικίας.