Δημητσάνα (Τμήμα Β)

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Η Δημητσάνα, ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας και έδρα του Δήμου Γορτυνίας. Αποτελεί κοινότητα μαζί με τα χωριά Παλαιοχώρι, Καρκαλού και τις μονές Αιμυαλών – Φιλοσόφου και Προδρόμου.

Η Δημητσάνα είναι χτισμένη πάνω σε λoφοράχη σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αναπτύσσεται στις νοτιοδυτικές  πλαγιές του όρους Μαίναλου, στο διάσελο δύο λόφων με απότομες κλίσεις που περιβάλλονται από τη χαράδρα του Λούσιου ποταμού κάτι που καθιστά τη  θέση της φυσικά οχυρή.

Ο οικισμός απέχει 60 χλμ. από την Τρίπολη. Αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Από εκέι μπορεί κανείς να κατευθυνθεί οδικά, από τη μια κατεύθυνση προς τη Στεμνίτσα και τη Μεγαλόπολη, και από την άλλη, προς την Καρκαλού, ύστερα τα Λαγκάδια ή τη Βυτίνα και από εκεί προς τη Τρίπολη ενώ ένας τρίτος δρόμος οδηγεί στο Ζυγοβίστι. Στην είσοδο της πόλης, υπάρχει δεξιά δρόμος που οδηγεί στη Ζάτουνα και τα χωριά της Ηραίας Παλούμπα, Ράφτη και Λουτρά. Ο δρόμος προς το Παλαιοχώρι επιτρέπει απ' ευθείας οδική πρόσβαση στη μονή Φιλοσόφου, τη μονή Προδρόμου και την αρχαία Γόρτυνα, ακολουθώντας τη πορεία του φαραγγιού.