Λαγκάδια (Τμήμα Γ)

Λαγκαδιανοί Χτίστες

 Οι χτίστες των Λαγκαδιών ήταν επαγγελματικά οργανωμένοι σε ομάδες που ονομάζονταν μπουλούκια ή κομπανίες. Η οργάνωση αυτή διευκόλυνε τη μετακίνηση ολόκληρων συνεργείων ικανών να αναλάβουν οικοδομικά έργα και να τα ολοκληρώσουν  σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 Τα μπουλούκια είχαν εσωτερική οργάνωση και ιεραρχία. Επικεφαλής ήταν ο πρωτομάστορας, ο οποίος συγκροτούσε και διοικούσε την ομάδα, και αναλάμβανε τις επαφές με πελάτες, ώστε να έχει η ομάδα του δουλειά. Επόμενοι στην ιεραρχία ήταν οι μαστόροι, οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο χτίστες, ακολουθούσαν οι τριότες ή λασπολόγοι, που ήταν βοηθοί των μαστόρων, και έπειτα τα μαστρόπουλα, δηλαδή οι μαθητευόμενοι τεχνίτες. Ο μάστορας που είχε εξειδίκευση στην εξόρυξη της πέτρας ονομαζόταν νταμαρτζής ή λιθαράς, ενώ εκείνος που λάξευε(πελεκούσε) την πέτρα λεγόταν πελεκάνος.

 Οι μαστόροι έχτιζαν τους τοίχους σε ζευγάρια. Την εξωτερική πλευρά του τοίχου την αναλάμβανε ένας έμπειρος χτίστης που ονομαζόταν φατσαδόρος, για να έχει το κτίριο όμορφο φινίρισμα, ενώ στην εσωτερική πλευρά δούλευε ο κάποιος λιγότερο έμπειρος που ονομαζόταν μεσομάστορης.

 Τα συνήθη μεγάλα μπουλούκια περιλάμβαναν 10-12 μαστόρους, 8-10 μαστρόπουλα και 10-15 ζώα. Οι Λαγκαδιανοί ταξίδευαν για δουλειές κυρίως στην Πελοπόννησο. Έφευγαν τρεις φορές το χρόνο, για καιρό. Επέστρεφαν για τις μεγάλες γιορτές.

το παρόν είναι περίληψη αποσπάσματος από κείμενο που δόθηκε από τον επικ. καθ. Ε.Μ.Π. κύριο Ηλία Ζαχαρόπουλο, σε ομάδα φοιτητών της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στα πλαίσια του μαθήματος "ειδική οικοδομική 4" όταν επισκέφθηκαν τα Λαγκάδια(Απρίλιος 2003), για να αποτυπώσουν παραδοσιακά κτίρια.

πηγή:

http://www.inarcadia.gr/dd/lagadia/lagadiaoikon.htm