Λαγκάδια (Τμήμα Γ)

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

 

Οι παραγωγικές δραστηριότητες και κατά συνέπεια η οικονομία και ο πληθυσμός των Λαγκαδίων, διαμορφώθηκαν στο παρελθόν κατά κύριο λόγο από τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η στροφή στο επάγγελμα του χτίστη

 Η διαμόρφωση του έντονα επικλινούς εδάφους και η πετρώδης σύστασή του περιορίζουν σημαντικά την καλλιεργήσιμη γη. Νερό προσφέρει το Λαγκαδιανό ρέμα στο βάθος της ρεματιάς(κάτω μαχαλάς). Η περιορισμένη δυνατότητα για απασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία όπως είναι φυσικό ώθησε τους ανθρώπους προς άλλα επαγγέλματα, κυρίως σε αυτό του χτίστη. Σταδιακά, το επάγγελμα του χτίστη γίνεται παράδοση για τους Λαγκαδιανούς και διαμορφώνονται πολύ καλοί οικοδόμοι, οι οποίοι οργανώνονται σε ομάδες. Έτσι, αποκτούν φήμη προς το τέλος του 18ου αιώνα. Αρχίζουν λοιπόν να καλούνται σε όλη την Πελοπόννησο, και αργότερα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να αναλάβουν δύσκολα τεχνικά έργα, όπως γέφυρες σε δύσβατα ποτάμια, εκκλησιές, τζαμιά, κυρίως όμως κατοικίες κάθε μεγέθους.

 Ακμή

 Μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, και καθ’ όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι Λαγκαδιανοί χτίστες κερδίζουν πολλά χρήματα, κι έτσι το χωριό ευημερεί. Αυτό είναι φανερό από την αύξηση του πληθυσμού. Ενδεικτικά, στην απογραφή του 1829 μετρώνται 2158 κάτοικοι, ενώ το 1896 φτάνουν τους 6815. Η οικονομία αναπτύσσεται, και εμφανίζεται έντονη τοπική παραγωγή και εμπορική δραστηριότητα. Ο αρχικά μικρός ορεινός οικισμός, αυτή την εποχή είναι κωμόπολη. Σύμφωνα δε με τις παρατηρήσεις μας από την αυτοψία, ο οικισμός οργανώνεται εμπορικά, γύρω από τους εμπορικούς δρόμους, σε αντίθεση με άλλα ελληνικά χωριά που βλέπουμε κέντρα ενοριακά.

Παρακμή

 Προς το τέλος του 19ου αιώνα και κατά τον 20ο αρχίζει η μετανάσταυση από τα ορεινά στα πεδινά και στις αστικές περιοχές. Ο πληθυσμός αρχίζει να μειώνεται, όμως ο τόπος βρίσκεται κρατιέται ζωντανός χάρη στους χτίστες και στον κοινωνικό και οικονομικό ρόλο που παίζει για την ευρύτερη περιοχή. Μέχρι και τα μέσα του1950 τα Λαγκάδια είναι το τοπικό εμπορικό κέντρο. Μαρτυρία για αυτό αποτελούν κτίρια που χτίστηκαν για να στεγάσουν εμπορικές και παραγωγικές χρήσεις(Ζ,Η..)

Στα 1960-1970 η Λαγκαδιανή κοινωνία έχει δεχτεί πολλά πλήγματα. Η μαζική μετανάστευση και οι συντριπτικές συνέπειες δύο παγκόσμιων πολέμων και ενός εμφυλίου δε θα αφήσουν την οικονομία και τον πληθυσμό να ανακάμψουν. Μπορούμε επίσης να υποθέσουμε πως οι τεχνολογικές και βιομηχανικές ανακαλύψεις, έκαναν τους Λαγκαδιανούς χτίστες λιγότερο απαραίτητους και περιζήτητους, πράγμα που θα αποτέλεσε σίγουρα πλήγμα για την οικονομία. Στην απογραφή του 2001 το μικρό ορεινό χωριό μετρούσε μόλις 700 κατοίκους, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι συνταξιούχοι. Αυτή τη στιγμή, δε λειτουργεί γυμνάσιο και λύκειο στα Λαγκάδια.

πηγές:

  1. http://www.inarcadia.gr/dd/lagadia/lagadiaoikon.htm
  2.  Ιερείδης, Β., Λαγκάδια το μαστοροχώρι του Μωριά, Ε.Μ.Π. ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΕΔΡΑ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑΣ, Αθήνα, 1977
  3. http://el.wikipedia.org/wiki/Λαγκάδια_Αρκαδίας