Σέρβου

Βαθμός Αλλοίωσης

 

Στον οικισμό σχεδόν όλα τα υφιστάμενα κτήρια έχουν δεχθεί επεμβάσεις. Στην πλειοψηφία τους αυτές είναι έντονες κι αφορούν μορφολογικά στοιχεία όπως αντικατάσταση των μπαλκονιών από ξύλο με νέα από σκυρόδεμα, αντικατάσταση των λίθινων σκαλών με καινούριες, σοβάτισμα των όψεων των κτιρίων κι αλλοίωση του όγκου τους με διάφορες επεκτάσεις.

Επεμβάσεις έχουμε και στα ανοίγματα που πολλές φορές αλλάζουν χαρακτήρα και χρήση, όπως για παράδειγμα παράθυρα μεγαλώνουν ή γίνονται πόρτες.

 Όλες αυτές οι επεμβάσεις αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά των κτηρίων (σε βαθμό που να δυσκολεύει η χρονολόγηση τους) και ξεχωρίζουν έντονα μέσα στον οικισμό.

Άλλες επεμβάσεις όπως η αντικατάσταση των σκεπών δεν είναι τόσο έντονη παρέμβαση αφού εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Η αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι από τις ήπιες επεμβάσεις με την έννοια της αντιστρεψιμότητας. Στα μεταγενέστερα κτήρια δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια να εναρμονιστούν στον περιβάλλον ενώ λίγα είναι και τα ερείπια που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα.

ΧΑΡΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
Ήπια επέμβαση
Ήπια επέμβαση
Μέτρια επέμβαση
Μέτρια επέμβαση
Έντονη παρέμβαση
Έντονη παρέμβαση