Σέρβου

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

 

Το τοπίο γύρω από τον οικισμό είναι επιβλητικό με το βουνό Αρτοζήνος και το Χαλασμένο βουνό να υψώνονται απέναντι του. Το μεγάλο υψόμετρο επιτρέπει βέλτιστη θέα στα δυτικά της Πελοποννήσου.

Το χωριό περιλαμβάνει πάνω από 200 σπίτια, σε μια έκταση περίπου 220 στρεμμάτων. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη νότια πλαγιά του βουνού Παλαιόκαστρο. Η κλίση είναι μεγάλη, αποδίδοντας το έντονο ανάγλυφο του εδάφους, επηρεάζοντας την τοποθέτηση των κτισμάτων τα οποία είναι κάθετα στις υψομετρικές καμπύλες. Ως αποτέλεσμα, οι όψεις των κτισμάτων διαφοροποιούνται ως προς τους δρόμους που τα διατρέχουν εκατέρωθεν. Τα περισσότερα έχουν τριώροφη νότια όψη, όπου βρίσκεται και το χαμηλότερο επίπεδο, ενώ κατά βορρά που το επίπεδο βρίσκεται πιο ψηλά φαίνεται να είναι ισόγεια. Τα σπίτια έχουν τρίριχτες στέγες, με ελάχιστα ή καθόλου ανοίγματα στο βορρά λόγω του βορινού ανέμου που έρχεται από το βουνό και μεγάλα ανοίγματα προς το νότο εξυπηρετώντας τις ανάγκες ηλιασμού και δροσισμού, προσφέροντας παράλληλα εντυπωσιακή θέα. 

Το έδαφος του Παλαιοκάστρου είναι αρκετά βραχώδες και η γύρω περιοχή έχει πλούσια βλάστηση με πάρα πολλά δέντρα. Αυτό επηρέασε αρκετά την αρχιτεκτονική των σπιτιών με την πέτρα να είναι η κύρια ύλη για το χτίσιμο των σπιτιών. Το μέγεθος των κορμών των δέντρων  έπαιξε μεγάλο ρόλο στο μέγεθος των κτισμάτων ως συνδετικό στοιχείο των μελών τους και στήριξη των πατωμάτων τους.

 

 

 

Η ανάπτυξη του χωριού στην πλαγιά του βουνού
Η ανάπτυξη του χωριού στην πλαγιά του βουνού
Το χωριό και το φυσικό περιβάλλον
Το χωριό και το φυσικό περιβάλλον
Η θέα από το χωριό
Η θέα από το χωριό