Σέρβου

Ιστορικά Στοιχεία

 

Σύμφωνα με τους κατοίκους του οικισμού, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δείγματα ζωής για πάνω από 3000 χρόνια, καθώς υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα προϊστορικής  εποχής στο βουνό Παλαιόκαστρο όπου βρίσκεται ο οικισμός. Το όνομα του όρους Αρτοζήνος (ο χώρος  που ο Δίας προμηθεύεται το ψωμί, άρτος+Ζήνος)  προδίδει το γεγονός ότι η περιοχή ήταν γνωστή στην αρχαιότητα και την περιέλαβαν και στους μύθους. 

Επί Βυζαντίου, ίσως να αποτέλεσε αμυντικό προπύργιο, σύμφωνα με δείγματα κάστρων που βρέθηκαν στην περιοχή . Επιπλέον, επί τουρκοκρατίας το χωριό και η υπόλοιπη περιοχή λόγω της δύσβατης θέσης και του ανάγλυφου τους, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζύμωση της επανάστασης. Σημαντική για το χωριό είναι η μάχη που έδωσαν κοντά στο σωρό της Γριάς το Μάιο του 1926, καθώς έλαβαν μέρος πολλοί Σερβαίοι.

Το χωριό εμφανίζεται στις αρχές του 15ου αιώνα, για πρώτη φορά στην απογραφή του 1461, όμως  φαίνεται να κατοικείται από το 1440. Ο οικισμός μετονομάστηκε σε Σέρβου είτε λόγω εποίκησης  από Σέρβους, είτε από τον πρώτο κάτοικο που ίσως λεγόταν  Andrea  Serva.