Σέρβου

Συμπεράσματα

 

Ο οικισμός Σέρβου βρίσκεται στη ορεινή Γορτυνία στην πλαγιά του βουνού Παλαιόκαστρο. Διαμορφωμένος στην πλαγιά του βουνού ακολούθησε τη φυσική κλίση του εδάφους και προσαρμόστηκε στο ψυχρό κλίμα με ανάλογη διαμόρφωση των όγκων. Το κύριο υλικό δόμησης ήταν η πέτρα που υπάρχει άφθονη στο περιβάλλον. Η χρήση της διαμόρφωσε το πάχος των τοίχων, τα ανοίγματα και το ύψος των κτηρίων.

Η ασχολία των κατοίκων συνέβαλε πολύ στη διαμόρφωση των κτηρίων αφού η κτηνοτροφική και γεωργική τους απασχόληση επέβαλε μεγάλους χώρους αποθήκευσης αγαθών και φύλαξης ζώων. Ακόμη ο μεγάλος αριθμός μαστόρων που είχε κάποτε το χωριό και η γνώση τους συνέβαλε πολύ στο να διατηρηθούν τα κτίσματα μέχρι σήμερα.

Όσον αφορά το χαρακτήρα του οικισμού, έχουν γίνει πολλές επεμβάσεις, σε μεγάλη κλίμακα και ένταση με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του. Ενδεικτικά οι σημαντικότερες από αυτές είναι η χρήση νέων υλικών, κυρίως σκυροδέματος, σε νέα κτήρια αλλά και σε επεμβάσεις σε υφιστάμενα κτήρια όπως η αντικατάσταση ξύλινων μπαλκονιών και πατωμάτων με νέα από σκυρόδεμα, χρήση επιχρισμάτων και άλλα. Οι επεμβάσεις αυτές διακρίνονται σε όλο το χωριό και μπορούμε να πούμε ότι ο χαρακτήρας του δεν έχει διατηρηθεί.