Σέρβου

Επιμέρους Οικιστικές Ενότητες

 

Οι γειτονιές Λακαθάνιζα και Προυσέικα είναι οι κεντρικές του οικισμού. Στις γειτονιές αυτές εντάσσονται και οι κατοικίες Δάρα και Τρούπα αντίστοιχα, που ανήκαν στις δυο πιο μεγάλες οικογένειες και είναι απ’ τα πιο παλιά κτίσματα του χωριού. Κέντρο της γειτονιάς Προυσέικα φαίνεται να είναι η πλατεία με την εκκλησία, αν και είναι νεότερο κτίσμα του χωριού.

Οι γειτονιές Δημέικα και Μπορέικα περιλαμβάνουν τα κτίσματα κατά μήκος του κεντρικού εμπορικού δρόμου και έχουν «κανονικοποιημένη» δόμηση εκατέρωθεν. Το παλιό σχολείο του χωριού καθώς και τα σημερινά καφενεία- παντοπωλεία ανήκουν στις γειτονιές αυτές, διατηρώντας ακόμη και σήμερα εμπορικό χαρακτήρα.

Τα Δαρέικα, Γεωργακοπουλέικα και Γκουτέικα αποτελούν τις γειτονιές του χωριού πάνω απ’ την πλατεία. Τα σπίτια διατάσσονται περίπου με τον ίδιο τρόπο με τις γειτονιές του εμπορικού δρόμου, όμως αρκετά πιο αραιά δομημένα. Η δεύτερη εκκλησία του χωριού, η Ζωοδόχος Πηγή, ανήκει στα Δαρέικα και σηματοδοτεί το τέλος του χωριού στο πάνω όριο.

Το τμήμα του χωριού κάτω απ’ την πλατεία αποτελείται απ’ τις γειτονιές Σχιζέικα, Βεργέικα, Κουτσανδρέικα και Ραχούλα. Η τελευταία ονομάστηκε σύμφωνα με το τοπωνύμιο της περιοχής. Και οι γειτονιές αυτές έχουν κανονική διάταξη των κτισμάτων κατά μήκος του δρόμου. Στα Σχιζέικα έχουμε ακόμη ένα απ’ τα πιο παλιά σπίτια του χωριού, την οικία Τρουπή.

Απ’ τη διάταξη των οικιστικών αυτών ενοτήτων στο χάρτη και απ’ τη συνολική σύνθεση του χωριού, παρατηρεί κανείς πως σε κάθε γειτονιά υπάρχει ένα κέντρο γύρω απ’ το οποίο συγκεντρώνονται τα κτίσματα. Αν και το χωριό έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις στο πέρασμα του χρόνου καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό του κεντρικού στοιχείου, παρατηρείται αραίωση προς τα όρια της κάθε γειτονιάς, κάτι που κάνει πιο εύκολο τον εντοπισμό και την οριοθέτησή τους.

Χάρτης οικιστικών ενοτήτων Σέρβου
Χάρτης οικιστικών ενοτήτων Σέρβου