Σε σχέση με τις αυλές παρατηρούμε τις διαφοροποιήσεις τους γύρω από δύο βασικούς άξονες: 1. τα επίπεδα των αυλών, 2. η υψομετρική τους σχέση με το δρόμο.
Πιο συγκεκριμένα:
Με βάση τον άξονα αυτό διακρίνουμε τις κατηγορίες των αυλών που διαρθρώνονται σε πολλά επίπεδα και αυτών που αναπτύσσονται σε ένα επίπεδο.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυλές της πρώτης κατηγορίας(διάρθρωση σε πολλά επίπεδα) καθώς εντάσσονται με μεγάλη επιτυχία στο ανάγλυφο του εδάφους και συνδέουν μεταξύ τους τα διάφορα επίπεδα της κατοικίας, τα οποία αρκετές φορές δεν επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους, αρθρωνοντάς τα επιτυχώς σε μια ενιαία σύνθεση.
Με βάση την υψομετρική σχέση με το δρόμο διακρίνουμε τις συνεπίπεδες με αυτόν αυλές, εκείνες που βρίσκονται σε υπερύψωση και τις υποβιβασμένες.Όσον αφορά στις οπτικές σχέσεις που διαμορφώνονται σε κάθε περίπτωση παρατηρούμε πως οι συνεπίπεδες με το δρόμο αυλές διαμορφώνουν μια πιο χαλαρή σχέση με το δημόσιο χώρο συγκρινόμενες με τις άλλες δύο κατηγορίες.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες συνεπίπεδες με το δρόμο αυλές εντοπίζονται στις πιο περιφερειακές ενότητες του οικισμού (Β, Γ, Δ), ενώ στην περιοχή κοντά στο κάστρο (Α), η οποία έχει πιο οχυρωματικό χαρακτήρα, οι αυλές αυτού του τύπου είναι πολύ λίγες στον αριθμό.Τέλος, στην περίπτωση των υποβιβασμένων αυλών το φαινόμενο όριο τους με το δρόμο είναι μικρότερο από το πραγματικό ύψος του ορίου.