Αφέτες

Εξώστης

Λεπτομέρεια κατασκευής σαχνισιού

Στο τελευταίο επίπεδο παρατηρείται συνήθως η κατασκευή υπερυψωμένων εξωστών ( σαχνισί ) , δηλαδή τα μέρη του ορόφου βγαίνουν έξω από την οικοδομική γραμμή του κτιρίου . Η λογική της κατασκευής είναι η παρακάτω . Οι περαστές προεκτείνονται  και λειτουργούν ως επάλληλοι πρόβολοι 20cm ο καθένας, εδράζονται πάνω στις ξυλοδεσίες και καρφώνονται σε αυτές ( πλέον λειτουργούν ως κλάπες ) .

Στους Αφέτες συναντάμε εξώστες με μονό , τριπλό και τετραπλό φουρούσι .

 Στην πρώτη περίπτωση συνήθως οι περαστές του πατώματος προεκτείνονται . Ωστόσο αν ο εξώστης έρχεται κάθετα στην διαδοκίδωση του πατώματος τα φουρούσια προεκτείνονται στο εσωτερικό και σχηματίζουν ένα είδος σχάρας με τις περαστές .

Στις επόμενες περιπτώσεις το ανώτερο φουρούσι που διαμορφώνει και τη στάθμη του δαπέδου τοποθετείται με την λογική της προηγούμενης περίπτωσης  . Τα χαμηλότερα φουρούσια προεξέχουν τόσο από την εσωτερική όσο και από την εξωτερική πλευρά του τοίχου και καρφώνονται μεταξύ τους .

Ιδιαίτερη σημασία έχει το πλέξιμο των ανώτερων φουρουσιών που γίνεται στους γωνιακούς εξώστες . Τα ξύλα διαλέγονται στραβά ώστε να πλέκονται μεταξύ τους οι περαστές λύνοντας το πρόβλημα της γωνίας.Για να συμπληρωθεί το κενό ανάμεσα στα φουρούσια τοποθετούνται οριζόντιες και διαγώνιες ξύλινες τάβλες για τις οποίες υπάρχουν ειδικές εγκοπές στα φουρούσια ώστε να συρταρώνουν .

Στη συνέχεια ακολουθεί η κατασκευή ολοκληρώνεται με την κατασκεύη ξύλινου σκελετού για την πλήρωση των κάθετων επιφανειών . Αρχικά τοποθετείται οριζόντιο ξύλινο δοκάρι στην άκρη των φουρουσιών ( στρωτήρας ή ταμπάνι ) πάνω στο οποίο τοποθετούνται οι κολώνες . Στο στρωτήρα ανοίγονται μορσότρυπες στις οποίες τοποθετείται καρφί για τη σύνδεση του στρωτήρα με το φουρούσι . Έπειτα τοποθετούναι οι κολώνες με τα αντίστοιχα μόρσα . Μετά τοποθετείται ο άνω στρωτήρας με την ίδια τεχνική που τοποθετείται και ο κάτω . Στις κολώνες υπάρχουν λοξές εγκωπές στις οποίες σφινώνονται οι ποδιές και τα πρέκια των παραθύρων .