Συμπερασματικά, είναι αξιοσημείωτη η σημασία της διατήρησης του οικισμού της Μονεμβασιάς με τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα και μορφολογία που φέρει. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός της Λακωνίας, με αρχιτεκτονήματα άρτια ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον του τόπου, καθώς όλη η περιοχή φαίνεται σαν να βγαίνει από τον βράχο και οχυρώνεται προς την θάλασσα.
Από τον 6ο αιώνα μ.Χ. έως και την απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821, η Μονεμβασιά έχει διαμορφωθεί άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ιστορικά γεγονότα και τα κράτη που πέρασαν από αυτή. Φαίνεται μέχρι και σήμερα πως φέρει στοιχεία από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, την Φραγκοκρατία, την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία, διατηρώντας παράλληλα τον μοναδικό της χαρακτήρα. Ο τρόπος που κτίστηκε απεικονίζει την εν λόγω ιστορία, αφού αποτελούσε έναν χώρο που παρείχε προστασία και οχύρωση. Ήταν μία από τις πρώτες περιοχές που αποκαλέστηκε ‘Καστροπολιτεία’ και αποκαλείται μέχρι και σήμερα.
Με το πέρασμα του χρόνου, πολλές αλλαγές έγιναν στη Μονεμβασιά με σεβασμό στην γεωμορφολογία και τα στοιχεία του τόπου. Οι σημαντικότερες επεμβάσεις έγιναν από το ζεύγος Καλλιγά, οι οποίοι ανοικοδόμησαν όλη την Κάτω Πόλη. Το αποτέλεσμα των τόσο προσεκτικών ενεργειών τους είναι φανερό στη σύγχρονη εποχή, καθώς ο οικισμός φαίνεται ακόμα σαν να μην έχει αλλοιωθεί.
Καταλήγοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στους ανθρώπους της Μονεμβασιάς, οι οποίοι ήταν εξαιρετικά φιλόξενοι και μας έδειξαν στην πράξη τον χαρακτήρα του τόπου, εφόσον μας έφεραν σε επαφή με την ιστορία του, τις παραδόσεις του και την αρχιτεκτονική του. Όλα αυτά τα στοιχεία συντέλεσαν σε μία εξαιρετική εμπειρία, από την οποία αποκομίσαμε πολλαπλές γνώσεις για τον οικισμό και ήρθαμε σε ουσιαστική επαφή με αυτόν.