Σε έναν τόσο πυκνά δομημένο οικισμό όσο αυτόν της Μονεμβασιάς, τα διαβατικά αποτελούν απαραίτητη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρου. Με τη χρήση τους γίνεται επέκταση του ιδιωτικού χώρου πάνω από τον δημόσιο, και ως εκ τούτου τα εντοπίζουμε σε πολλά σημεία με μεγάλη ποικιλομορφία.
Καθώς τα διαβατικά έχουν ως κύρια λειτουργία τη διεύρυνση του ιδιωτικού χώρου, συνήθως πάνω από αυτά βρίσκονται κτίρια ενός ή περισσότερων ορόφων [σκίτσο 1]. Ωστόσο, σπανιότερα εντοπίζονται διαβατικά πάνω από τα οποία υπάρχει βατό δώμα [σκίτσο 2] ή δεν υπάρχει βατός χώρος και λειτουργούν απλώς σαν στοιχεία γεφύρωσης δύο όγκων [σκίτσο 3].
Ως επί το πλείστον παρατηρούμε διαβατικά που ενώνουν δύο πλευρικούς όγκους, με ημικυκλικό [σκίτσο 4] ή κάποιες φορές χαμηλό τόξο [σκίτσο 5], άλλα που προσκολλώνται σε έναν μόνο όγκο [σκίτσο 6] (κυρίως στην νοτιότερη πλευρά του οικισμού), ή διαβατικά που "τρυπούν" ένα κτίσμα [σκίτσο 7].
Τα διαβατικά διαφέρουν σε μήκος, πλάτος και ύψος. Συναντώνται διαβατικά που έχουν μήκος αρκετών μέτρων και συχνά υπάρχει υψομετρική διαφορά ανάμεσα στα δύο άκρα τους, αλλά και διαβατικά αρκετά μικρότερα σε μήκος.
Οι θολίτες του διαβατικού, οι οποίοι συνήθως είναι από πωρόλιθο, μένουν ανεπίχριστοι ακόμα και αν το κτίσμα από πάνω τους είναι σοβατισμένο.