Μονεμβασιά (Τμήμα Α)

Πληθυσμιακά Στοιχεία, Οικονομικές και Παραγωγικές Δραστηριότητες

Πληθυσμιακά στοιχεία

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του Δήμου Μονεμβασιάς ανέρχεται στους 21.948 κατοίκους. ο Δήμος Μονεμβασιάς έχει έδρα τους Μολάους και περιλαμβάνει τις Δημοτικές Ενότητες Μολάων, Ασωπού, Βοιών, Ζάρακα και Μονεμβασιάς. Ο οικισμός της Μονεμβασίας, που ανήκει στην κοινότητα Μονεμβασιάς μαζί με την Αγία Κυριακή και την Γέφυρα, έχει 31 κατοίκους, βάσει της απογραφής του 2011.

Οικονομικές - Παραγωγικές Δραστηριότητες

Από το 1960 κιόλας, ο κεντρικός δρόμος της Μονεμβασίας, γνωστός και ως "Αγορά", φιλοξενούσε καταστήματα τοπικού εμπορίου, ένα χασάπικο, ένα μπακάλικο το οποίο συστεγαζόταν με ένα μανάβικο, ένα ψιλικατζίδικο, καθώς και το εστιατόριο της Ματούλας Ρίτσου, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μονεμβασίας αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της, συνεπώς οι κάτοικοι, αναγνωρίζοντας την σημασία της, φρόντισαν ώστε οι νέες γενιές να υιοθετήσουν τους τρόπους και τα υλικά κατασκευής για την διατήρηση της ταυτότητας του τόπου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών - κτισμάτων εκτελούν τις εργασίες συντήρησης τους, με την χρήση υλικών αποκλειστικά από τοπικά συνεργεία, ενώ τα επαγγέλματα των "χτιστάδων" και "μαραγκών" υπάρχουν ακόμα, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, μεταβιβάζοτας την παράδοση από γενιά σε γενιά. 

Η Μονεμβασία αποτελεί πολυσύχναστο ταξιδιωτικό προορισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον πολλά ξενοδοχεία και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή. Τα καταστήματα που λειτουργούσαν στην Αγορά πλέον τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε καταστήματα πώλησης αναμνηστικών δώρων και σουβενίρ, γνωρίζοντας την σημασία του τουρισμού ως πηγή εισοδήματος.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφέρει το κρασί Μαλβαζία, που προέρχεται από μια ποικιλία της αμπέλου που καλλιεργείται στην Μεσόγειο, και η Ελλάδα παράγει την ποικιλία Malvasia di Candia Aromatica. Το ίδιο το κραασί πήρε την ονομασία του από την Βυζαντινή Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, η οποία λεγόταν Μαλβαζία την περίοδο της Ενετοκρατίας. Τα βυζαντινά χρόνια, καστροπολιτείες όπως η Μονεμβασία βασίζονταν στο εμπόριο, οπότε οι έμποροι της Μονεμβασίας εμπορεύονταν το "Μονεμβάσιο" ή "Μονεμβασιώτη" ή "Μονεμβάσια" και οι Βενετοί έμποροι πωλούσαν με το όνομα Malvasia. Η κατάληψη της Μονεμβασίας από τους Τούρκους είχε ως αποτέλεσμα να εκλείψει ο οίνος και η παραγωγή του, παρόλα αυτά, το γλυκό, λιαστό κρασί με φρουτώδη και αρωματικό χαρακτήρα εξακολουθεί να παράγεται μέχρι και σήμερα και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα της Μονεμβασίας.