Ο Ελληνόπυργος έχει ορισθεί ως παραδοσιακός οικισμός, σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ 594 – 13.11.1978
Πιο συγκεκριμένα:
Άρθρο 2
1. Οι όροι και περιορισμοί δόμησης των χαρακτηρισμένων με το προηγούμενο άρθρο παραδοσιακών οικισμών, καθορίζονται ως εξής:
α) Τα οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον έχουν ελάχιστον εμβαδόν τριακόσια τετραγωνικά μέτρα (300 μ2), ελάχιστο πρόσωπο δώδεκα (12) μέτρα και έχουν πρόσωπο και κοινόχρηστο χώρο ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.
β) Κατά παρέκκκληση θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα, εφόσον ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, είτε κατά κανόνα, είτε καντά παρέκκλιση, σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος.
γ) Επίσης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα εφόσον κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν ελάχιστο εμβαδόν εκατό-πενήντα (150) μ2, ελάχιστο πρόσωπο οκτώ (8) μέτρα και έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, ή σε χώρο που έχει τεθεί σε κοινή χρήση.
Ο Ελληνόπυργος έχει ορισθεί ως παραδοσιακός οικισμός, σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ 181 – 03.05.1985
Το παρόν διάταγμα αφορά τους οικισμούς της χώρας οι οποίοι κατά την τελευταία απογραφή έχουν πληθυσμό μέχρι και 2.000 κατοίκους.
Άρθρο 4.
Τρόπος καθορισμού ορίων οικισμού.
1.Το όριο του οικισμού ορίζεται από τη γραμμή που περιβάλει συνεκτικά τμήματα του οικισμού καθώς και τα όρια των εγκεκριμένων σχεδίων. Τα πιο πάνω όρια πρέπει κατά το δυνατόν να προσδιορίζουν ενιαία έκταση του οικισμού που να περιλαμβάνει τα συνεκτικά τμήματα , τις τυχόν περιοχές με γεκεκριμένα σχέδια και περιοχές του οικισμού με αραιότερη δόμηση που στο σύνολο αποτελούν το διαμορφωμένο πολεοδομικό ιστό του οικισμού. Τα όρια του οικισμού για να συμπεριλάβουν τις παραπάνω περιοχές με αραιότερη δόμηση δεν εκτείνονται κατά κανόνα πέραν των εκατό (100) μέτρων από τα όρια των συνεκτικών τμημάτων του οικισμού. Συνεκτικό τμήμα του οικισμού νοείται το τμήμα που αποτελείται τουλάχιστον από δέκα (10) οικοδομές , οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους ανά δύο, απόσταση μεγαλύτερη από 40 μ. Ως οικοδομή νοείται κάθε κτίσμα ανεξάρτητα από την χρήση του με εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ.
2. Εντός ορίων οικισμού δεν περιλαμβάνονται οι εξής περιοχές:
Α) Φυσικά τοπία και φυσικά μνημεία κηρυγμένα ή μη σύμφωνα με το Ν. 1126/1981 Φ.Ε.Κ. 32Λ/81
Β) Περιοχές γεωλογικώς και εδαφολογικώς ακατάλληλες για δόμηση .
Γ) Υψηλής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγικότητας καθώς και γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις μεγάλης παραγωγικής σημασίας για τον οικισμό σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες της περιοχής .
Δ) Δάση και αναδασωτέες περιοχές.
Ε) Υφιστάμενες νομοθετημένες χρήσεις εμφανώς ασυμβίβαστες με τη χρήση κατοικίας.
Στ) Καλυπτόμενες από π.δ/τα προστασίας ιστορικών τόπων , αρχαιολογικών χώρων και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Ζ) Ζώνες με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θέματα ασφαλείας , υγιεινής και κυκλοφορίας.
3. Ζώνη η οποία δεν περιλαμβάνει διάσπαρτο ή συνεκτικό τμήμα οικισμού και η οποία αποκόπτεται από τον οικισμό με φυσικούς, τεχνητούς ή διοικητικούς φραγμούς γύρω από τον οικισμό ( ρέμματα , χαράδρες, λίμνες κ.λ.π ) δεν περιλαμβάνονται εντός των ορίων του.
Άρθρο 5
Γενικοί Όροι Δόμησης
Α) Το μέγιστο ποσοστό κάλυχης των οικοπέδων ορίζεται σε 60% της επιφάνειάς τους
Β) Επιτρέπεται η ανέγερση κτηρίου οποιασδήποτε χρήσης μέγιστης επιτρεπόμενης επιφάνειας ορόφων εμβαδού 240 τ.μ. Επιπλέον επιτρέπεται η κατασκευή βοηθητικών χώρων μέχρι μέγιστης επιφάνειας 60 τ.μ. υπό τον όρο ότι η συνολική κάλυψη του οικοπέδου στην περίπτωση αυτή δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο μέγιστο ποσοστό καλύψεως 60% της επιφάνειάς του οικοπέδου.
Γ) Για περιπτώσεις οικοπέδων μικρότερων των 200τ.μ. για τη δόμηση της μέγιστης επιτρεπόμενης συνολικής επιφάνειας των 240τ.μ επιτρέπεται ποσοστό κάλυψης οικοπέδου που προσδιορίζεται από τη σχέση κάλυψη=240/2Ε (όπου Ε=εμβαδόν γηπέδου) στην περίπτωση αυτή η κάλυψη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη απο το 80% της επιφάνειαςτου οικοπέδου.
Δ) Επιτρέπεται υπέρβαση της παραπάνω επιτρεπόμενης συνολικής επιφάνειας των ορόφων προκειμένου για ειδικά κτίρια για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,4 και για κτίρια κοινής ωφέλειας για τα οποία ορίζεται συντελεστής δόμησης 0,8.
4. Σύστημα Δόμησης
5. Μέγιστος αριθμός ορόφων και μέγιστο ύψος των κτιρίων
Α) Ο μέγιστος αριθμός ορόφων των κτιρίων ορίζεται σε δύο (2) ανεξαρτήτως πλάτους οδού.
Β) Σε περίπτωση που από το δελτίο αρχιτεκτονικής αναγνώρισης προκύπτουν τριώροφα κτίρια ως κυρίαρχος τύπος των κτισμάτων του οικισμού, είναι δυνατή μετά σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε. η κατασκευή και τρίτου ορόφου χωρίς την υπέρβαση της προκύπτουσας μέγιστης επιτρεπομένης επιφάνειας των δύο (2) ορόφων.
Γ) Ως μέγιστο ύψος του κτιρίου ορίζονται τα 7,5μ. Στις περιπτώσεις τριωρόφων ορίζονται τα 10μ.
Δ) Σε περίπτωση προσθήκης καθ’ ύψος ορόφου πάνω σε νόμιμα υφιστάμενο ισόγειο κτίριο κατά τη δημοσίευση του παρόντος επιτρέπεται υπέρβαση του κατά την παρ.4 μεγίστου ύψους των 7,5μ. Μέχρι ενός μέτρου, εφόσον δεν είναι δυνατή η προσθήκη ορόφου βάσει των διατάξεων της προηγούμενης περίπτωσης γ.
Ε) Σε περίπτωση επιβολής στέγης με τους ειδικούς όρους δόμησης επιτρέπεται υπέρβαση του μεγίστου επιτρεπόμενου ύψους, κατά το προκύπτον απαραίτητο κατά περίπτωση ύψος, ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί στέγη με κλίση που θα κυμαίνεται μεταξύ 30% έως 80%. Στη περίπτωση αυτή η υπέρβαση του μεγίστου επιτρεπόμενου ύψους του κτιρίου δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερη από 2,70μ.
ΣΤ) Το μέγιστο ύψος του κτιρίου μετρείται από το χαμηλότερο σημείο της τομής του περιγράμματος της κάτοψης του κτιρίου με το φυσικό ή το κατά την παρ.8 άρθρο 7 διαμορφωμένο έδαφος.
Ζ) Πάνω από το μέγιστο ύψος των κτιρίων δεν επιτρέπεται καμμιά κατασκευή εκτός από συμπαγές στηθαίο, κτιστή δεξαμενή αποθήκευσης νερού ύψους 1μ. Στέγη, καπνοδόχους και ηλιακό θερμοσίφωνα.
Η) Το ελάχιστο ελεύθερο ύψος του ισογείου και ορόφου ορίζεται σε 2,4μ.
Άρθρο 6
Γραμμή Δόμησης
Άρθρο 7
Γενικές Διατάξεις
Άρθρο 8
β) Οι επιφάνειες των όψεων του κτιρίου σε ότι αφορά τους χρτωματισμούς τους.
γ) Οι ανοιχτοί εξώστες ως προς την θέση τους στις όψεις του κτιρίου και το πλάτος τους.
δ) Τα στηθαία ή κιγκλιδώματα εξωστών, εξωτερικών κλιμάκων και δωμάτων, ως προς το υλικό κατασκευής τους.
ε) Τα εξωτερικά ανοίγματα σαν αναλογία στο σύνολο των όψεων του κάθε ορόφου του κτιρίου.
ζ) Η περίφραξη του οικοπέδου σχετικά με τον τύπο, και τον χρωματισμό της περίφραξης.
3.3. Ενδιαφέροντες οικισμοί: Για την περίπτωση οικισμού ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί σαν
‘’ενδιαφέρον’’ κατά τους ορισμούς του παρόντος υποχρεωτικά επιβάλλονται τα προβλεπόμενα στην παρ. 3.2. και οι παρακάτω ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης.
α) Τα εμφανή υλικά των όψεων του κτιρίου.
β) Τα εξωτερικά ανοίγματα σε ότι αφορά την διαμόρφωση του υπέρθυρου (πρεκιού)
γ) Τα εξωτερικά κουφώματα ως προς το υλικό κατασκευής, τον τύπο και το χρώμα τους.
3.4. Αξιόλογοι οικισμοί: Για την περίπτωση οικισμού ‘’αξιόλογου’’ κατά τους ορισμούς του παρόντος οι ειδικοί όροι δόμησης υποχρεωτικά επιβάλλουν την τήρηση όλων των ενδείξεων του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης.
3.5. Για τις περιπτώσεις οικισμώναδιαφόρων και οικισμών ενδιαφερόντων οιλοιπές ενδείξεις του δελτίου αρχιτεκτονικής αναγνώρισης αναφέρονται στη σχετική απόφαση και είναι δυνητικές για τον ιδιοκτήτη ή τον μελετητή.
Άρθρο 9
Καταργούμενες – διατηρούμενες διατάξεις
Άρθρο 10
Μεταβατικές Διατάξεις