Οι 2 οικισμοί είναι σε έναν διάλογο μεταξύ τους ως προς την σύνθεση τους, μιας και η πολεοδομική τους σύνθεση είναι αντιφατική, αλλά και οι δύο βρίσκονται σε μια καλή σχέση με το γύρω περιβάλλον. Οι οικισμοί βρίσκονται στους πρόποδες ενός βουνού και ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους έχοντας έναν εναρμονισμό σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον. Τα κτίρια δεν ακολουθούν ένα συνεχές σύστημα δόμησης και οι δρόμοι είναι αρκετά φαρδιοί καθιστώντας την περιήγηση στο χωριό ευχάριστη και άνετη και παράλληλα δίνουν πλήθος οπτικών φυγών.
Τα κτίρια εντάσσονται μέσα στη φύση που υπάρχει. Σχεδόν χάνονται σε μερικά σημεία με την πυκνή βλάστηση που αναπτύσσεται γύρω τους και τα περιβάλλει. Λειτουργεί σαν ένα είδος σκίασης αυτό το σύστημα, όπως είναι και η τοποθέτηση όλου του οικισμού σε σχέση με το βουνό που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού προστατεύοντας το από τον ενοχλητικό ήλιο του απογεύματος.
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Ο Πύργος Ιθώμης και η Καππά βρίσκονται στα ανατολικά των Αγράφων, χαμηλά στους πρόποδες του αντερείσματος «Μυγδαια». Περιβάλλεται από μία δαντελωτή σειρά λόφων η οποία αφήνει ελεύθερη μόνον τη βορινή πλευρά του. Μπροστά του απλώνεται η χλοερή και κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Μέγα. Εδώ όταν φτάσει ο επισκέπτης, θα νιώσει αμέσως ότι περιβάλλεται από τη φυσική ομορφιά του τοπίου, και θα εντυπωσιασθεί από το κατάφυτο και καταπράσινο περιβάλλον του.
ΠΥΡΓΟΣ ΙΘΩΜΗΣ
Από τη μικρή πλατεία του Πύργου Ιθώμης, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, ξεκινούν τα δρομάκια, άλλα φαρδιά και άλλα στενότερα, και οδηγούν ανάμεσα στα σπίτια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ακόμα στη φυσική τους κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια , όμως, έχουν τσιμεντοστρωθεί αρκετά.
Τα σπίτια του χωριού είναι άλλα ισόγεια και τα πιο πολλά ανώγεια. Τα πιο παλιά από αυτά είναι όλα με πέτρα χτισμένα. Αυτά όμως που χτίστηκαν πιο πρόσφατα, έχουν γίνει σύμφωνα με τις νέες συμβατικές κατασκευές.
Κοντά στην πλατεία βρίσκεται το οίκημα στο οποίο στεγάζεται το Κοινοτικό Γραφείο και το Αγροτικό Ιατρείο. Παλαιότερα υπήρχε και ταχυδρομικό γραφείο στο χωριό. Νοτιότερα λίγο από την πλατεία βρίσκεται το δημοτικό σχολείο, και λίγο νοτιότερα η ενοριακή εκκλησία «Δώδεκα Απόστολοι», που κατασκευάστηκε στο τέλος των οθωμανικών χρόνων. Επιπλέον στην κεντρική πλατεία υπάρχει το παραδοσιακό και μόνο καφενείο του χωριού.
Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η ενοριακή εκκλησία "Δώδεκα Απόστολοι" είναι μια μικρή κοιλάδα που ονομάζεται «Στάλος». Στην ανατολική πλευρά υψώνεται ένας πετρώδης βράχος, στην κορυφή του ποίου σώζονται ακόμα τα ερείπια της ακροπόλεως των οικισμών της αρχαίας Ιθώμης. Στο εσωτερικό της μικρής αυτής κοιλάδας, σε αντίθεση με το άγριο περιβάλλον της, κυριαρχεί οργιώδης βλάστηση, ενώ δίπλα της ρέουν τα νερά του ποταμού Μέγα.
ΚΑΠΠΑ
Φτάνοντας κανείς στο χωριό της Καππά από τον δρόμο Μουζακίου - Καρδίτσης συναντά στα αριστερά του ένα πάρκο, το οποίο φιλοξενεί το αναψυκτήριο του χωριού και μία παιδική χαρά, τοποθετημένα ανάμεσα σε πλάτανους και δρύες. Στη συνέχεια, στο κέντρο του οικισμού προβάλλει η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο ενοριακός ναός. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η βρύση με τα έξι (6) μπρούτζινα κανάλια, το οποίο είναι ένα κομψό αρχιτεκτόνημα και αποτελεί σημείο κατατεθέν του χωριού. Κύρια πηγή είναι η Νιάζος, με άφθονο και καθαρό νερό, που συγκεντρώνεται σε μεγάλες λιθοσκεπείς δεξαμενές με θόλους, συνδεδεμένες μεταξύ τους 2μ. κάτω από το έδαφος. Απέναντι του, βρίσκουμε στη σειρά το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού (1927-30) καθώς και γραφεία του πολιτιστικού Συλλόγου. Προχωρώντας στα αριστερά βρίσκεται το καφενείο του χωριού λίγο πριν το κρεοπωλείο. Τα σπίτια του χωριού διακρίνονται από ένα ελεύθερο οικιστικό σχέδιο, με ελεύθερους χώρους για κήπο, και για μεγάλη αυλή. Τα σπίτια του χωριού είναι κατά βάση είτε ισόγεια, είτε δίπατα και κατασκευάστηκαν την 2η δεκαετία του 20ου αιώνα την περίοδο δηλαδή όπου το χωριό μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση.
ΟΙ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ
Στην περιοχή του χωριού υπάρχουν αρκετοί υδάτινοι πόροι υπόγειων και υπέργειων υδάτων. Επίγεια ύδατα υπάρχουν του ποταμού Μέγα, αλλά και των μικρών και μεγάλων πηγών στην περιοχή.
Στο βιβλίο του "Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ" , 1880, ο Ν. Γεωργιάδης γράφει για το ποτάμι της περιοχής Καππασιωτή "Μέγα ή Νέδα": "Ο κατερχόμενος ανατολικώτερον του ειρημένου εκ του στενού του καλουμένου σήμερον του Μουσακίου, μεταξύ των αρχαίων Γόμφων (Επισκοπή) και της Ιθώμης (Φανάρι) δια δύο βραχιώνων. ενουμένων εν τη πεδιάδη, δεχόμενος δε ενταύθα και τα ύδατα του ετέρου ποταμού, Μεγάλου καλουμένου, καταλήγει εις το εκταμένον παρά το χωρίον Κορτίκι ευρισκόμενον έλος, ούτινος τα πλεονάζοντα ύδατα εκβάλουσιν εις τον Πηνειόν". Πράγματι στο χάρτη της περιοχής αναλύοντας τα χωροσταθμικά σημεία της πορείας αυτής του ποταμού, φαίνεται πως το έδαφος σε μία απόσταση 30 χλμ., παρουσιάζει μια ελάχιστη υψωμετρική διαφορά της κλίσης 0,01%. Γι 'αυτό, πολλές φορές και σήεμρα ακόμα σε μεγάλες καταιγίδες ο Μπλιούρης εκτρέπεται προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά και ακολουθεί την παλιά του πορεία βόρεια της Μαγουλίτσας.
ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του χωριού είναι ηπειρωτικό. το χωριό περιβάλλεται από μία σειρά λόφων που το προστατεύουν από τους ισχυρούς ανέμους, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετριάζει κάπως έχει σαν αποτέλεσμα να μετριάζει κάπως το κλίμα προς το ηπιότερο.
Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ
Στην περιοχή του χωριού, η βλάστηση είναι πλούσια, προπαντός σε φυτά τα οποία ευνοούνται από το έδαφος και από τις κλιματολογικές συνθήκες. Τέτοια είδη φυτών είναι τα εξής:
1. Από τα δασικά είδη:
α)Δενδρώδη: - Ο δέντρος, η λεύκα, ο πλάτανος, η ιτιά, η κουτσουπιά, η κοκορευτιά, το κυπαρίσσι, το πουρνάρι.
β)Θαμνώδη: -Η πουρδαλιά, η παλιουριά, η τσαπουρνιά, η κρανιά, η ασφάκα, η βατομουριά.
2. Από τα οπωροφόρα:
α)Δενδρώδη: - Η αμυγδαλιά, η αχλαδιά, η καρυδιά, η κερασιά, η γκροτζιά, η βυσινιά, η ελιά, η κυδωνιά, η κορομηλιά, η μελοκοκιά, η ροδακινιά, η μουριά, η συκιά, η ροδιά.
β)Θαμνώδη: - Τα αμπέλια
γ)Φαρμακευτικά – το θυμάρι, η ρίγανη, το σινάπι, το χαμομήλι.