Πολυρήνεια

Αξονομετρική τομή χαρακτηριστικού κτίσματος

Το κτίριο που επιλέχθηκε για αξονομετρική απεικόνιση είναι πλατυμέτωπο με λαξευμένο τμήμα σε βράχο. Το αρχικό κτίσμα αποτελούταν από τα δύο σπήλαια λαξευτά στον βράχο και έναν ενιαίο χώρο με καμάρα από λαξευτό πωρόλιθο του εδάφους. Οι ξύλινες δοκοί για την στήριξη αυτού του χώρου υπάρχουν ακόμη. Δεν ξέρουμε αν ο φούρνος υπήρχε εξαρχής ή ήταν μεταγενέστερη προσθήκη. Παρ'ολ'αυτά σίγουρα αργότερα προστέθηκαν άλλοι δύο μεγάλοι χώροι, δημιουργώντας εν τέλει ένα τρίχωρο επιμήκες κτίσμα. Ενώ ακόμα πιο σύγχρονη προσθήκη αποτελεί το πατάρι, με ξύλινο σκελετό.

Οι γενικές διαστάσεις της κάτοψης κτίσματος είναι περίπου 14,20μ x 10,20μ. Το ύψος των προγενέστερων χώρων είναι προσεγγιστικά 3.10μ ενώ των μεταγενέστερων 3.60μ.

 

(Οικοδομικά)

Τα βασικά υλικά κατασκευής είναι η πέτρα και το ξύλο, τα οποία προέρχονταν από τη γύρω περιοχή. Η τοιχοποιία είναι λίθινη με μεταγενέστερη προσθήκη λευκού επιχρίσματος, ενώ ξύλινα στοιχεία είναι τα δοκάρια που χρησιμοποιούνται για παραλαβή καμπτικών τάσεων(δώμα, πρέκι) εφόσον ξυλοδεσιές δεν παρατηρούνται, και τα κουφώματα(πλαίσιο, φύλλο). Προσθήκη επίσης αποτελεί ο μπετονένιος σκελετός, υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα, για την αποφόρτιση μεσοδοκιών των δυο μεγάλων εξωτερικών χώρων.

 

Το κτίσμα στο σύνολό του έχει δύο εξωτερικές θύρες για την πρόσβαση σε αυτό. Τα ανοίγματα έχουν ξύλινα κουφώματα. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί χαμηλωμένα ανακουφιστικά τόξα. Ειδικά στις δυο εξωτερικές θύρες παρατηρούμε ακόμη ξύλινο πρέκι κάτω από το τόξο. Επίσης, στο φούρνο έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική του ψαροκκόκαλου, ενώ ο χώρος διημέρευσης κάτω δεξιά διαθέτει ερμάρι το οποίο βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση.

 

Οι οικοδομικές τεχνικές αφορούν λιθόκτιστη κατασκευή με περιορισμένη χρήση ξύλου. Την πέτρα την εξασφάλιζαν λαξεύοντας το βραχώδες υπόστρωμα από το οποίο όσο μικρότερη έκθεση στον ήλιο και μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας, τόσο πιο ανθεκτική και ελαστική ήταν. Η τοιχοποιία εδράζεται σε στρώμα από πέτρες και χώμα το οποίο τοποθετείται πάνω στον επιπεδωμένο βράχο. Η κατασκευή της τοιχοποιίας γίνεται με δύο μαστόρους ταυτόχρονα να τοποθετούν λίθους ο ένας εσωτερικά και ο άλλος εξωτερικά, ενώ στο μέσο της τοιχοποιίας μικρότεροι λίθοι αποτελούσαν συνδετικό υλικό των δύο στρώσεων. Η κατασκευή όλων των τοιχοποιιών γινόταν ταυτόχρονα για το ίδιο ύψος της τοιχοποιίας με τοποθέτηση λίθων από κάτω προς τα πάνω. Συχνά παρατηρείται η κατασκευή λαϊνοθεστρών, δηλαδή μικρές εσωχές στην τοιχοποιία. Η τελευταία κατασκευή δεν έχει μόνο χρηστική σημασία ( τοποθέτηση αντικειμένων-εικονοστάσι), αλλά και δομική διότι ανακουφίζει την υπόλοιπη άνω κατασκευή.

Στο ανώτερο σημείο εκεί όπου κατασκευάζεται το δώμα, γίνεται διακοπή της λιθοδομής για την τοποθέτηση των μεσοδοκίων, ενώ στη συνέχεια τοποθετείται μια επιπλέον στρώση λίθων δημιουργώντας την δοκοφωλιά του πατώματος. Η κατασκευή του ανώτερου πατώματος ολοκληρώνεται με τις επάλληλες στρώσεις δοκών, σχιζών και πεπιεσμένου χώματος για τη στεγανότητα.     

Αξονομετρικό
Φούρνος κτίσματος
Φούρνος κτίσματος
Δώμα κτίσματος
Δώμα κτίσματος
Ερμάρι
Ερμάρι
Εξωτερική θύρα
Εξωτερική θύρα