Χουδαλιανά

Αποθήκη Γιώργη Χουδαλάκη

Τοποθεσία Κτιρίου στο χάρτηΚάτοψηΤομη Α-ΑΤομή Β-ΒΒορειοδυτική ΌψηΑποθήκη Γιώργη ΧουδαλάκηΚαμάρα και οροφήΚαμάρα και οροφήΠόρτα που έχει κλείσει με λίθουςΠαράθυρο που έχει κλείσει με λίθους και τούβλα - εσοχές στον τοίχο, όπου στηρίζονταν τα μεσοδόκια

Το κτίριο βρίσκεται στη δυτική μεριά του χωριού, νότια από τη φάμπρικα της κυρίας Αντωνίας. Πρόκειται για λίθινη μονώροφη αποθήκη όπου στη μέση του χώρου υπάρχει και καμάρα. Έχει δύο εισόδους, μία στο Βορρά και μία στη Δύση, όμως μόνο η πρώτη χρησιμοποιείται σήμερα. Το κτίριο είναι χτισμένο σε υποχώρηση από το δρόμο, και διαμορφώνει ένα είδος αυλής γωνιακής διάταξης γύρω από τη βόρεια και δυτική πλευρά του. Η αυλή αυτή χωρίζεται ελαφριά με το δρόμο μέσω ενός χαμηλού πέτρινου τοίχου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί και κατάλοιπο από τον παλιό τοίχο που ένωνε τα μέτωπα των κτισμάτων και σε αυτό το δρόμο (όπως θυμάται και ο κύριος Τάκης). Εσωτερικά, στο δάπεδο υπάρχει χώμα, η λαϊνοθέστρα και η θέση για το μαστραπά διατηρείται, ενώ η οροφή έχει ανακατασκευαστεί καθώς τα μεσοδόκια και οι σχίζες έχουν αντικατασταθεί με μεταγενέστερες ξύλινες δοκίδες και σανίδες, και ο κομόλιθος του δώματος με τσιμέντο.

 

Παρατηρούμε πως στο νότιο τοίχο της αποθήκης υπήρχαν ένα άνοιγμα αψιδωτής πόρτας και ένα άνοιγμα παραθύρου τα οποία πλέον έχουν κλείσει με τούβλα και λίθους. Σε συνδυασμό με τις εσοχές που υπάρχουν εξωτερικά του ίδιου τοίχου (ο οποίος δεν τερματίζει στο σημείο που ενώνεται με τον κάθετο τοίχο, αλλά συνεχίζει μέχρι και το δρόμο), που υποδηλώνουν ότι παλαιότερα υπήρχαν μεσοδόκια (άρα και δώμα) εκεί, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το κτίριο συνέχιζε, και ενωνόταν πιθανώς με το διπλανό του, του Νίκου Χουδαλάκη, που είναι εξίσου παλιό και μεταγενέστερα ανακαινισμένο. Μάλιστα ίσως να επικοινωνούσε και με το ισόγειο της κατοικίας της κυρίας Αντωνίας αφού το τελευταίο παλαιότερα είχε κι άλλο χώρο προς το Νότο (όπως μας υποδεικνύει η καμάρα στον νότιο τοίχο της κυρίας Αντωνίας, αλλά και όπως θυμάται η κυρία Ελευθερία).