Χουδαλιανά

Αξονομετρική τομή

Αξονομετρική τομή κατοικίας Ελευθερίας Χουδαλάκη

Ο οικισμός περιλαμβάνει κυρίως λιθόκτιστα κτίρια με γωνιόλιθους, οι οποίοι λειτουργούν σαν αντηρίδες και στηρίζουν τις τοιχοποιίες που έχουν κατασκευαστεί με μικρότερους λίθους. Οι τοίχοι, ενιαίοι φτάνουν μέχρι το δώμα, το οποίο συνήθως στηρίζεται από ξύλινες ακατέργαστες δοκούς (μεσοδόκια) προερχόμενες κυρίως από ξύλο ελιάς, δέντρο που συναντούμε σε ολόκληρη την Κρήτη. Πάνω από τις ξύλινες αυτές δοκούς υπάρχουν μικρότερης διατομής ξύλα , τοποθετημένα κάθετα στα μεσοδόκια. Πιο πάνω βρίσκονται σχίζες και ορισμένες φορές φύκια, τα οποία αποτελούν την τελική στρώση- υπόβαθρο για το δάπεδο από πατημένο χώμα (κομόλιθο). Σε ορισμένες περιπτώσεις το πατημένο χώμα έχει αντικατασταθεί από μπετον, κυρίως σε μεταγενέστερες επεμβάσεις. Σε άλλες κατοικίες ενίοτε χρησιμοποιούνται οι τύποι πατώματος, που αφορούν την καλαμωτή ή τα μαδέρια (βλ. δομική ανάλυση). Υπάρχουν αρκετές καμάρες οι οποίες λειτουργούν ανακουφιστικά και κατέχουν στατικό αλλά και μορφολογικό ρόλο, αφού δημιουργούν μεγαλύτερα ανοίγματα η περάσματα από χώρο σε χώρο.

Στην αξονομετρική τομή της οικίας του Κώστα και της Ελευθερίας Χουδαλάκη, η οποία αποτελεί μέρος ενός γενικότερου παραδοσιακού οικιστικού συνόλου, φαίνονται η φέρουσα λίθινη τοιχοποιία και το πάτωμα από ξύλινες δοκούς, μικρότερες δοκίδες και σχίζες. Παραπάνω, εντοπίζεται το πάτωμα του ορόφου το οποίο είναι από πατημένο χώμα (έχει προστεθεί μεταγενέστερα τσιμέντο) και είναι βατό, ενώ στο βάθος φαίνεται και ο υπαίθριος χώρος (loggia). Επιπλέον, είναι εμφανείς οι καμάρες, χάρη στην μεγάλη στατική ικανότητα των οποίων, ενοποιούνται χώροι του ισογείου. Τέλος, παρατηρώντας την αξονομετρική τομή διαφαίνεται το επίχρισμα με το οποίο καλύπτεται η τοιχοποιία, καθώς και τμήμα των χώρων ισογείου και ορόφου.

Ας σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο κομμάτι αλλά και σε ολόκληρη την οικία οι ρηγματώσεις είναι έντονες, ενώ η φθορά της τοιχοποιίας και του πατώματος την καθιστούν ακατάλληλη για κατοίκηση.