Κροκεές (Τμήμα Β)

Περιήγηση στο χωριό

1. κεντρική πλατείακρήνη με ανάγλυφο των Διοσκόρων2. Μαρκοπούλειο θέατροφρούριοξωκλησι Παναϊτσαςπηγή με κρήνηνταμάρι κροκεάτη λίθου3. πολιτιστικό κέντρο4. ελαιοτριβείο5. νεκροταφείο6. σχολείο7. πάρκο - παιδική χαρά
   Π Ε Ρ Ι Η Γ Η Σ Η    Σ Τ Ο    Χ Ω Ρ Ι Ο 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης μας περιήγησης στο χωριό αναγνωρίσαμε τα τοπόσημα και τα χαρακτηριστικότερα σημεία του. 
        Ξεκινήσαμε την περιήγησή μας από την πλατεία. Εκεί ήρθαμε σε πρώτη επαφή με τους κατοίκους του οικισμού. Φεύγοντας από την πλατεία συναντήσαμε την κρήνη με το ανάγλυφο των Διόσκουρων, σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα της περιοχής. 
          Ανηφορίζοντας προς τη βόρεια πλευρά του χωριού βρεθήκαμε προς το δύσβατο σημείο του οικισμού με τα στενά και απότομα δρομάκια και τις μεγάλες κλίσεις. Από εκεί ένας κάτοικος του χωριού μας οδήγησε στο πρόσφατα φτιαγμένο υπαίθριο θέατρο του χωριού, το Μαρκοπούλειο. Είναι αμφιθεατρικά φτιαγμένο σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του χωριού και από εκεί μπορεί κανείς να έχει πλήρη εποπτεία του οικισμού. Επίσης εκεί βρίσκεται το φρούριο που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση.
      Από το Μαρκοπούλειο θέατρο διακρίνονται : το ξωκλήσι της Παναϊτσας, την πηγή με κρήνη και το νταμάρι όπου παράγεται ο ημιπολύτιμος κροκεάτης λίθος. 
              Η πηγή με κρήνη έχει διαμορφωθεί αποκλειστικά από τους κατοίκους του χωριού με δικά τους έξοδα και χωρίς τη συμβολή του δήμου. 
          Το νταμάρι στηρίζει την οικονομία του χωριού απασχολώντας πολλούς κατοίκους του και από εκεί μπορεί κανείς να έχει πανοραμική θέα του χωριού.
             Κατεβαίνοντας από το Μαρκοπούλειο και πηγαίνοντας πάλι προς την καρδιά του χωριού συναντάμε προς τη δυτική του πλευρά το παλιό σχολείο το οποίο πλέον στεγάζει τον πολιτιστικό σύλλογο.
          Στη συνέχεια συναντήσαμε τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του χωριού. Εκεί γνωρίσαμε τη διαδικασία παραγωγής του λαδιού από τους εξειδικευμένους εργάτες και τους κατοίκους.
             Στο κατώτερο όριό του τοποθετείται το νεκροταφείο του οικισμού με ένα μικρό εκκλησάκι και λίγο πιο πάνω από αυτό βρίσκεται το σχολείο το οποίο είναι σύγχρονη κατασκευή. 
             Η περιήγησή μας τελειώνει με το πάρκο του χωριού. Σε αυτό υπάρχει παιδική χαρά, ένα συντριβάνι, χώροι στάσης και αποτελεί σημείο συνάντησης των κατοίκων όλων των ηλικιών. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του οικισμού, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία.