Καλαρρύτες (Τμήμα Α)

Εγκάρσιες Τομές Δρόμων

Χάρτης Εγκάρσιων ΤομώνΕγκάρσιες Τομές Α_Α έως Η_ΗΕγκάρσια Τομή 1_1Εγκάρσια Τομή 2_2Εγκάρσια Τομή 3_3Εγκάρσια Τομή 4_4

Οι Καλαρρύτες είναι ένα χωριό χτισμένο σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής. Τα κτίσματα και η ρυμοτομία του χωριού, συνυπάρχουν τόσο με το μοναδικό φυσικό ανάγλυφο της Ηπείρου, όσο και με φυσικά στοιχεία όπως το νερό και βλάστηση. Για αυτό το λόγο, το χωριό έχει αποκτήσει έναν ιδιαίτερο ρυμοτομικό χαρακτήρα και έχουν αναπτυχθεί ενδιαφέρουσες σχέσεις μεταξύ φυσικού και τεχνητού, δημοσίου και ιδιωτικού.

Καθώς τα περισσότερα σπίτια είναι κτισμένα ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο, συχνά παρατηρείται μεγάλη υψομετρική διαφορά μεταξύ των σπιτιών, αλλά ακόμα και μεταξύ των σπιτιών και των αυλών τους. Αυτή η συχνή υψομετρική διαφορά, δημιούργησε την ανάγκη στήριξης του εδάφους μεταξύ των κτιρίων με αναλημματικους τοίχους, οι οποίοι συγκρατούν το έδαφος μεταξύ κτιρίων. Ακόμα, χάρη στην υψομετρική διαφορά του εδάφους, δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κάνεις σκεπές σπιτιών στο ύψος του από πάνω δρόμου, αυλές με θέα στην απέναντι πλάγια, στηριγμένες σε μεγάλους αναλημματικους τοίχους, σκαλοπατιαστούς, ανηφορικούς δρόμους που συνδέουν τα ψηλότερα με τα χαμηλότερα σημεία του οικισμού και πανέμορφα, πλακόστρωτα καλντερίμια, που δημιουργούνται από τη συνύπαρξη όλων αυτών των στοιχείων.

Οι κάτοικοι του οικισμού, εκμεταλλεύονται τα φυσικά πλατώματα στο ανάγλυφο, για να δημιουργήσουν πλατείες και δημόσιους χώρους. Ακόμα, ο οικισμός βρίσκεται σε πλήρη αρμονιία με το στοιχείο του νερού, αφού μέσα από αυτόν διέρχονται πολλά φυσικά ρέματα και καταρράχτες που πηγάζουν από το βουνό. Η αρμονία αυτή γίνεται φανερή από τον τρόπο που διαχειρίζονται τις φυσικές πηγές νερού οι κάτοικοι, χτίζοντας μικρές γέφυρες που προσπερνούν τα ρέματα, κανάλια που τα καθοδηγούν, ή ακόμα κατασκευάζουν τα σπίτια τους γύρω από αυτά, αφήνοντας τα να διέρχονται μέσα από τα ίδια τα κτίρια.

Χάρη σε όλα αυτά τα στοιχεία, ο οικισμός έχει αποκτήσει μία σύνθετη και ενδιαφέρουσα μορφολογία, την οποία καλούμαστε να ερευνήσουμε και να αναπαραστήσουμε μέσα από σχέδια εγκάρσιων τομών και αναπτυγμάτων των δρόμων του οικισμού, τα οποία είναι σχέδια που απεικονίζουν την οικιστική συγκρότηση και τη σχέση των κτιρίων με το έδαφος σε μία τομή ενός δρόμου, είτε κάθετη (εγκάρσιες τομές), είτε παράλληλη (αναπτύγματα) με τον εκάστοτε δρόμο που μελετάται. Τα σχέδια αυτά, είναι σημαντικά για την κατανόηση της συγκρότησης και της δόμησης του οικισμού, φανερώνουν στον αναγνώστη τους, την πολυπλοκότητα της συγκρότησης του οικισμού και τη σχέση μεταξύ τεχνητού και φυσικού.