Κυπαρίσσι (Ανω Τμήμα)

Χαρακτηριστικοί τύποι κτισμάτων

ΧΑΡΤΗΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΟΨΕΩΝ

Οι αντιπροσωπευτικοί τύποι κατόψεων οι οποίοι συναντώνται στο Κυπαρίσσι είναι η ορθογωνική, η τύπου Γ και η σύνθετη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής συνιστούν μονάχα οι δύο πρώτες κατηγορίες, πάνω στις οποίες έχει γίνει και η μελέτη μας, καθώς τα κτίσματα με σύνθετο σχήμα κάτοψης είτε κτίστηκαν μεταγενέστερα είτε αποτελούν παράγωγα σημαντικών προσθηκών και επομένως μεγάλων αλλοιώσεων μίας εκ των δύο βασικών τυπολογιών.

       Η τύπος κάτοψης ο οποίος συναντάται στην πλειοψηφία των κτισμάτων που βρίσκονται στον οικισμό είναι αυτός της ορθογωνικής κάτοψης. Τα κτήρια που είναι κτισμένα κατά αυτόν τον τρόπο, όπως και τα υπόλοιπα κτήρια του χωριού, έχουν έως και δύο ορόφους. Τα ισόγεια είναι στην πλειοψηφία τους δίχωρα, με τον χώρο να χωρίζεται στην εστία, όπου συνήθως οι κάτοικοι μαγείρευαν, και το μεγαλύτερο κομμάτι το σπιτιού την σάλα στην οποία η οικογένεια περνούσε της περισσότερες ώρες τις οποίες βρισκόταν στο σπίτι και αποτελούσε και τον χώρο στον οποίο κοιμόταν. Παρόμοια ήταν η διάταξη του ορόφου των διόροφων σπιτιών στον οποίο γινόταν η διημέρευση των κατοίκων. Η βασική διαφορά του χώρου αυτού ήταν ότι συνήθως ήταν μεγαλύτερος από τα περισσότερα ισόγεια κτίσματα με αποτέλεσμα να συναντάμε επιπλέον χώρους σε αυτά όπως υπνοδωμάτιο ή λουτρό. Το ισόγειο του σπιτιού χρησιμοποιούταν κυρίως ως αποθήκη καλλιεργειών ή ακόμα  και για στέγαση των ζώων αν διέθετε η οικογένεια.

      Ο δεύτερος χαρακτηριστικός τύπος κάτοψης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στον οικισμό είναι εκείνος που έχει σχήμα Γ. Η κάτοψη δημιουργείται από ένα ορθογωνικού τύπου κτίσμα και μία κάθετη σε αυτό προσθήκη. Όπως και τα απλά ορθογωνικά έχουν ύψος έως και δύο ορόφους. Τα ισόγεια κτίσματα είναι είτε μονόχωρα στο ορθογωνικό τους κομμάτι με έναν ακόμη χώρο στην προσθήκη είτε δίχωρα με ακόμη ένα δωμάτιο στην προσθήκη. Τα διόροφα είναι και σε αυτή την περίπτωση μεγαλύτερα επομένως έχουν επιπλέον χώρους και δωμάτια ενώ ο ισόγειος όγκος του χρησιμοποιείται και εδώ ως αποθήκη ή στέγαση των ζώων.