Ανω Καστανιά

Κατοικία Α

Ανατολική ΌψηΝότια ΌψηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΥπογείουΤομή

Η Κατοικία Α βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του οικισμού. Ακολουθεί το χαρακτηριστικό τύπο κατοικίας που απαντάται στην Κάτω Καστανιά, δηλαδή του ορθογωνίου παραλληλεπίπεδου διώροφου κτίσματος, προσανατολισμένου κάθετα προς την τοπογραφία του εδάφους. Οι γενικές διαστάσεις είναι μικρές 5 επί  9 μέτρα. Η κύρια όψη είναι συμμετρική με δύο παράθυρα σε κάθε στάθμη, ενώ οι προσβάσεις σε κάθε επίπεδο γίνονται από την πλαϊνή όψη. Εσωτερικά οι δύο στάθμες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.     

Στον κάτω όροφο βρίσκεται ο αποθηκευτικός χώρος της κατοικίας, που ίσως να χρησίμευε και για τη φύλαξη των ζώων, μικρότερος σε μέγεθος σε σχέση με τον πάνω. Ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης, δύο πάντοτε, ο μπροστά θα χρησίμευε ως το καθημερινό και ως χώρος για τον ύπνο, ενώ ο πίσω για την παρασκευή του φαγητού. Σε κάθε στάθμη βρίσκεται και από ένα τζάκι με  την καμινάδα εντοιχισμένη μέσα στην τοιχοποιία. 

Η κατοικία είναι κατασκευασμένη από τοπικό λίθο χωρίς ιδιαίτερα επιμελημένη τοιχοποιία. Οι φέροντες τοίχοι εδράζονται σε μια στρώση μεγαλύτερων λίθων, εν είδει θεμελίων. Εσωτερικά και εξωτερικά φέρει επίχρισμα από λάσπη. Ο διαχωριστικός τοίχος της επάνω στάθμης είναι κατασκευασμένος από μπαγδατί, με ορθοστάτες, καλάμια και επίχρισμα από λάσπη.      

Το κτίσμα στεγάζεται από τρίριχτη κεραμοσκεπή, με στρώσεις από καλάμια, πηλό/λάσπη και επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια. Ο πίσω εγκάρσιος τοίχος καταλήγει σε τριγωνικό αέτωμα που δικαιολογεί τη συγκεκριμένη διάταξη της στέγης.  

Τα εξωτερικά ανοίγματα είναι ξύλινα καρφωτά που στον όροφο έχουν εσωτερικό τζαμιλίκι. Η κατοικία εσωτερικά είναι βαμμένη με ασβέστη με χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα.