Πληθυσμιακά Στοιχεία
Κατά την απογραφή του 2011 στο χωριό Βελανίδια απογράφησαν 344 κάτοικοι, εκτιμάται ωστόσο ότι οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα πρέπει να είναι ακόμη λιγότεροι. Όπως συμβαίνει στα περισσότερα μικρά και μεγαλύτερα χωριά σε ολόκληρη την Ελλάδα, η εξέλιξη του πληθυσμού παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Μελετώντας τα αποτελέσματα προηγούμενων απογραφών, εντύπωση προκαλούν τα αποτελέσματα της απογραφής του 1991, όπου ο πραγματικός πληθυσμός εμφανίζεται σχεδόν διπλάσιος. Δική μας - αυθαίρετη – εικασία είναι ότι αυτό ίσως οφείλεται στο ότι τότε ήταν ήδη επίκαιρη η συζήτηση περί συνένωσης δήμων και κοινοτήτων (που αργότερα, το 1997, έγινε νόμος του κράτους με το «σχέδιο Καποδίστριας») και ήταν σύνηθες σε όλη την Ελλάδα, πολύς κόσμος, με τοπικιστικά κριτήρια, να επιδιώκει να απογράφεται στον τόπο καταγωγής του.
Οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες
Παραδοσιακά, πεδίον δόξης των Βελανιδιωτών ήταν η θάλασσα, όπου διέπρεπαν ως ναύτες, αλιείς και θαλασσοπόροι σε μικρά και μεγάλα αλιευτικά σκάφη αλλά και στην υπερπόντια ναυσιπλοΐα. Η μεγάλη απόκλιση των πληθυσμών θηλέων και αρρένων που παρατηρείται στα απογραφικά δεδομένα, είναι πιθανό ότι οφείλεται στην απουσία των ανδρών λόγω της ενασχόλησής τους με τη θάλασσα. Στο συμπέρασμα αυτό συντείνει το γεγονός ότι αντίστοιχη απόκλιση δεν παρατηρείται σε άλλα γειτονικά χωριά της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς.Είναι αυτόματη η σκέψη ότι υπό αυτές τις συνθήκες, στις γυναίκες θα έπεφτε το βάρος, όχι μόνο να κρατούν το σπίτι, αλλά και να καλλιεργούν τη γη, να φροντίζουν τα ζώα κ.ο.κ.
Σήμερα, οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των ελιών, των κρεμμυδιών, για τα οποία άλλωστε είναι γνωστή η ευρύτερη περιοχή (βατικιώτικα κρεμμύδια), αλλά και με τη μελισσοκομία. Μάλιστα η χλωρίδα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή άριστης ποιότητας μελιού, εφάμιλλου με του φημισμένου που παράγεται στα γειτονικά Κύθηρα.