Η πολεοδομική συγκρότηση σε επιμέρους ενότητες - γειτονιές της Κερατέας έχει δημιουργηθεί στο πέρασμα των χρόνων ασυνείδητα από τους κατοίκους και έχει βασιστεί αρκετά στα τοπόσημα της περιοχής όπως πλατείες και ναούς που δίνουν το όνομα τους στις γύρω τους περιοχές καθώς επίσης έχουν πάρει το όνομα τους και από τις χρήσεις τις περιοχής εκείνης αλλά και τα χαρακτηριστικά τους. Γενικά παρατηρούμε ότι τα περισσότερα κτίσμαστα στη Κερατέα είναι κατοικιες. Προς το κέντρο της οι χρήσεις γίνονται πιο δημόσιες. Συναντάμε, δηλαδή, αρκετά τοπικό εμπόριο, χώρους εστίασης, κτίρια δημόσιας διοίκησης καθώς και κέντρα περίθαλψης και υγείας. Σε ακτινωτή διάταξη βρισκονται τα σχολεία συναντώντας ένα σχεδόν σε κάθε γειτονιά από αυτές που αναφέρθηκαν.
Μια από τις πρώτες οικιστικές ενότητες που αναπτύσονται στην Κερατέα όπως αναγνωρίζουμε και από τον πολεοδομικό ιστό είναι αυτή του Μπιζανίου. Ο παλαιότερος πυρήνας της πόλης, το Μπιζάνι, αποτελούσε την κεντρική πλατεία του χωριού τα παλαιότερα χρόνια παρόλο που σήμερα ίσως έχει χάσει τον χαρακτήρα που είχε τότε, παραμένει όμως ένα μεγάλο πλάτωμα με τον πλάτανο στο κέντρο. Η γύρω περιοχή έχει πάρει το όνομα της από την πλατεία αυτή και έχει πια αποτελέσει την γειτονιά του Μπιζανίου.
Παραπλεύρως προς τα ανατολικά συναντάμε τον Άγιο Δημήτριο, γύρω από τον οποίο έχει δημιουργηθεί πλατεία και θα λέγαμε πως σήμερα αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης της Κερατεας αφού την διασχίζει και ο δρόμος Αθηνών - Σουνίου. Ομοίως και εδώ το όνομα του ναού έχει δώσει και το όνομα για την γειτονιά γύρω από την πλατεία του Αγίου Δημητρίου.
Ακόμη πιο ανατολικά βρίσκεται ο δεύτερος παλαιότερος πυρήνας της Κερατέας, θα μπορούσε να πει κανείς, η άνω πλατεία ή Κανατάς ή πλατεία Γιασεμή όπως ονομάζεται επίσημα ( από τον δήμαρχο Γεώργιος Ε. Γιασεμής ). Εκεί διασταυρώνονται δυο κεντρικοί δρόμοι, η Αθηνών - Σουνίου και η Ευεργέτη Κων. Α. Πρίφτη.
Νότιο - δυτικότερα συναντάμε την περιοχή των πάνω καφενείων που όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα της, εκεί βρίσκονταν αρκετά καφενεία τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα βέβαια έχει χάσει και αυτή τον χαρακτήρα της καθώς δεν έχει πια τόσα καφενεία, παρόλα αυτά διατηρεί το όνομα αυτό και η γύρω περιοχή που αποτελεί την γειτονιά των πάνω καφενείων. Συγκεκριμένα η πλατεία των πάνω καφενείων βρίσκεται στην οδό Κόδρου και Βασιλίσσης Σοφίας.
Άλλες οικιστικές ενότητες της Κερατέας που έχουν πάρει το όνομα τους από ναούς είναι η Αμάχαιρη από τον ναό της Παναγίας της Αμάχαιρης και ο Άγιος Αθανάσιος.
Τέλος, αρκετές ονομασίες περιοχών έχουν πάρει το όνομα τους από αρβανίτικες λέξεις που έχουν διατηρηθεί από το παρελθόν, όπως ο Γκουργκουντζάς όπου "Γκούρα" στα αρβανίτικα σημαίνει πέτρα, κατι που φανερώνει και το γεγονός οτι στην περιοχή εκείνη θα υπήρχαν αρκετές πέτρες. Αυτο επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι αρκετές περιοχές έλαβαν το όνομα τους από τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιοχής.
Σαν γενικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η Κερατέα ενώ αναπτύχθηκε αρχικά με βάση πολλούς πυρήνες που όριζαν οι γειτονιές στην συνέχεια ανέπτυξε ένα κέντρο γύρω από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου το οποίο εξελίχθηκε αποκτώντας ποικιλία στις χρήσεις γης οι οποίες δεν είναι τόσο ιδιωτικές αλλά κυρίως δημόσιες.