Η Κερατέα βρίσκεται στο σημείο συνάντησης δύο ευρύτερων γεωγραφικών διαμερισμάτων που αποτελούν το Νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής Χερσονήσου, τη Λαυρεωτική και τα Μεσόγεια. Την περιοχή χωρίζει απο το Λεκανοπέδιο Αττικής ο Υμηττός και περικυκλώνεται από θάλασσα.
Ειδικά τα μεσόγεια πήραν το όνομά τους ακριβώς επειδή βρίσκονται ανάμεσα σε δύο θάλασσες. Ο ξηροθερμικός χαρακτήρας της περιοχής, οι θαλάσσιες αύρες και ο δροσερός αέρας που κατεβαίνει από τον Υμηττό κάνουν την περιοχή ιδανική για
αμπελοκαλλιέργεια.
Όσων αφορά την ονομασία "Λαυρεωτική" ετυμολογικά προέρχεται από την λέξη "λαύρον" , που σημαίνει μέταλλο αργύρου. Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι το έδαφος της περιοχής είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα. Τα μεταλλεύματα αυτά εξορύσσονταν συστηματικά από τους αρχαίους Αθηναίους και αποτέλεσαν για αυτούς κύρια πηγή πλούτου. Υπήρξε και νεότερη συστηματική μεταλλευτική δραστηριότητα που ξεκίνησε το 1861 από την ιταλογαλλική εταιρεία «Hilarion Roux et Cie» και σταμάτησε γύρω στα τέλη του 20ου αιώνα , με σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο.
Διοικητικά,με βάση το πρόγραμμα "Καλλικράτης" (2011), η Λαυρεωτική και μεσόγεια υπάγονται στην περιφερειακη ενότητα ανατολικής Αττικής, της περιφέρειας Αττικής.
Αυτή χωρίζεται περεταίρω σε δήμους, σε έναν εκ των οποίων, το Δήμο Λαυρεωτικής, ανήκει και η Κερατέα. Παρότι σήμερα υπάρχει δήμος Λαυρεωτικής, και Μεσογαίας τα γεωγραφικά όρια των ομώνυμων δύο διαμερισμάτων είναι εκτενέστερα αυτά των Δήμων αυτών.
Μεσόγεια και Λαυρεωτική έχουν πολλά αξιοθέατα. Μπορούμε να διακρίνουμε τα εξής:
1.Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας
2.Σπήλαιο Λόρδου Βύρωνα
3.Τεχνολογικό πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου
3.Αρχαίο Θέατρο Θορικού
4.Μυκηναϊκοί τάφοι Θορικού
5.Ναός του Ποσειδώνα και Ναός της Αθηνάς
6.Σπήλαιο Κίτσου