Στέγες:
Η πρώτη περίπτωση φθοράς που εντοπίζεται στον οικισμό, είναι αυτή των στεγών. Παρατηρείται διάβρωση του ξύλινου φορέα ο οποίος λόγω εξωγενών παραγόντων (υγρασία, έντομα, μύκητες) ή λόγω λάθος υπολογισμού των φορτίων που μπορούσε να παραλάβει ο ξύλινος φορέας, έχει καταρρεύσει. Συγκεκριμένα οι βλάβες εντοπίζονται στη σύνδεση των αμοιβόντων με τον ελκυστήρα και την κορυφή της στέγης, ενώ εμφανίζεται και ρωγμή μεγάλου μήκους, συνήθως στη κάτω επιφάνεια των αμειβόντων.Άλλη μία φθορά που εντοπίζουμε, λόγω της ελλιπούς συντήρησης της στέγης, είναι στο πέτσωμα. Τα κεραμίδια, τα οποία συχνά αποσύρονται λόγω του αέρα ή σπάνε από την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας επιτρέπουν την επαφή των ξύλινων μελών της κατασκευής με το βρόχινο νερό. Λόγω και της ελλιπούς συντήρησης, η άνοδος της εσωτερικής τους θερμοκρασίας αυξάνεται και ως αποτέλεσμα προκαλείται σήψη. Χάνεται έτσι το κύριο τμήμα παραλαβής και εξουδετέρωσης των οριζόντιων συνιστωσών του ζευκτού. Ως συνέπεια της αποσάθρωσης της στέγης, ακολουθεί σταδιακά και η διάλυση του υπόλοιπου κτιρίου.
Τοιχοποιία:
Η δεύτερη περίπτωση φθοράς εντοπίζεται στην τοιχοποιία των κτισμάτων, και πιο συγκεκριμένα σε λιθοδομές. Στις τοιχοποιίες αυτές παρατηρούνται κυρίως φθορές στο κονίαμα και κατάρρευση του επιχρίσματος. Βασικές αιτίες για αυτές τις καταστροφές αποτελούν εξωτερικοί παράγοντες, όπως η υγρασία, η όποια απορροφάται από τον τοίχο με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μούχλα και να διαλύονται οι πέτρες. Επιπλέον, προκαλείται ρηγμάτωση σε κάποια σημεία, λόγω της σπάνιας συντήρησης των τοιχοποιιών, αφού ως επί το πλείστον, στις τοιχοποιίες που εντοπίζονται, πιθανόν να μην έχει επιδιορθωθεί ή ενισχυθεί το κονίαμα και το επίχρισμά τους από την κατασκευή τους. Η έκθεσή τους στην υγρασία και τις συστολοδιαστολές απαιτούν τακτική συντήρηση.
Κουφώματα:
Η τρίτη περίπτωση φθοράς εντοπίζεται σε ξύλινα κουφώματα των κτισμάτων. Συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται φθορές, όπως παραμορφώσεις και ρηγματώσεις, στα πρέκια και στις ποδιές των ανοιγμάτων, κυρίως λόγω της καταπόνησης τους απο πλάγιες ωθήσεις. Επιπλέον, παθολογία των κουφωμάτων αποτελεί η διάβρωση και παραμόρφωσή τους λόγω της υγρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του πλαισίου του παραθύρου και την αποκόλληση κάποιων σημείων του. Η συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων είναι απαραίτητη για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φθορές.
Η έλλειψη μέριμνας για τη διατήρηση και η εγκατάλειψη πολλών κτιρίων και κυρίως παραδοσιακών, έχουν οδηγήσει στην ερείπωσή τους. Οι διαβρώσεις απο τις καιρικές συνθήκες, αστοχίες αλλά και κατασκευαστικές κακοτεχνίες, με τα χρόνια καταστρέφουν τα δομικά μέλη των κτιρίων με αποτέλεσμα να καταρρέουν.