Κερατέα (Ομάδα 01)

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

Υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο: Νόμος 4277/2014 – ΦΕΚ  156/Α/1-8-2014

Χωροταξική Οργάνωση:

Ο χώρος της Αττικής διαμορφώνεται βάσει χωρικών ενοτήτων, αξόνων και πόλων ανάπτυξης , οι οποίοι αποτελούν τις περιοχές κλειδιά που αναλαμβάνουν δομικό ρόλο στη διάθρωση του χώρου, όπου εστιάζονται οι δράσεις στο πλαίσιο της σύνθεσης των τομεακών πολιτικών στο χώρο.

Οικιστικό Δίκτυο και Δίκτυο Πολεοδομικών Κέντρων:

Για την υποστήριξη της ισόρροπης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής , προωθείται η πολυκεντρική δομή και η ιεράρχηση ενός Οικιστικού Δικτύου Πολεοδομικών Κέντρων μητροπολιτικής,  ευρείας και τοπικής εμβέλειας , το οποίο βασίζεται στην συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων , στη διαφύλαξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και στην αξιοποίηση των συνεργιών . Ο διευρυμένος ρόλος αυτών των κέντρων ενισχύει την κοινωνική και οικονομική ζωή στην περιοχή εμβέλειας τους, καθορίζοντας την εικόνα και την αναγνωσιμότητα της. Τα κέντρα αυτά συγκεντρώνουν ευρύ φάσμα πολλαπλών δραστηριοτήτων και εξυπηρετήσεων όπως κατοικία, διοικητικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, λιανικό εμπόριο , αναψυχή , πολιτιστικές και παραγωγικές δραστηριότητες.

Οικιστική  Ανάπτυξη και Πολεοδομική Οργάνωση:

Για την προώθηση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης υιοθετείται ένα πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με την αρχή της συμπαγούς πόλης , στο πλαίσιο του οποίου η κάλυψη των οικιστικών αναγκών επιδιώκεται κυρίως μέσα στην ήδη θεσμοθετημένη αστική γη. Η οικιστική ανάπτυξη διοχετεύεται καταρχήν στις υφιστάμενες πόλεις και οικισμούς με αποφυγή κατάληψης περιαστικού και εξωαστικού χώρου , ενώ οι επεκτάσεις των σχεδίων πόλης ή οι νέες αναπτύξεις είναι περιορισμένες.

Χωρική Υποενότητα Λαυρεωτικής:

  1. Η χωρική Υποενότητα Λαυρεωτικής έχει ρόλο φυσικού αποθέματος, καθώς και υποδοχής δραστηριοτήτων πρώτης και δεύτερης κατοικίας και αναψυχής που θα κατευθυνθούν κυρίως στο εσωτερικό των΄υφιστάμενων οικισμών.
  2. Με βάση τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ύπαρξη πολιτιστικής κληρονομιάς διεθνούς ακτινοβολίας, βασική προωθητική δραστηριότητα για την περιοχή αποτελεί η ανάδειξη αυτών των στοιχείων και η αναβάθμιση της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή μέσω και της σύνδεσης τους με το Λιμένα του Λαυρίου.
  3. Η αναβάθμιση του Λιμένα του Λαυρίου σε δεύτερο λιμένα της Αττικής , με την ολοκλήρωση των μεταφορικών αξόνων , πρόκειται να συντελέσει στην παραγωγική αναδιάρθρωση των αναπτυξιακών υποδοχέων της Χωρικής Υποενότητας Λαυρεωτικής με τη διεύρυνση του φάσματος παραγωγικών δραστηριοτήτων.
  4. Προωθείται η ισχυροποίηση της δυναμικής του Λαυρίου με ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς του και σύνδεση της με την έρευνα και καινοτομια , η οργάνωση των δραστηριοτήτων και η ενίσχυση υποδομών και τουρισμού.Κατεύθυνση αποτελεί η ανάδειξη του χαρακτήρα της Μακρονήσου ως τόπου μνήμης της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.