Σαπουνακαίικα

Χαρτης Διατήρησης

   Οι κάτοικοι του οικισμού ανέρχονται στους 70 μόνιμους. Στον οικισμό βρίσκονται περίπου 125 κτήρια, εκ των οποίων τα 27 είναι σύγχρονα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μετά το 2000 με τα οποία δεν θα ασχοληθούμε στον συγκεκριμένο χάρτη και γι’ αυτό συμβολίζονται με ανοιχτό γκρι. Από τα υπόλοιπα κτήρια που είναι πιο παραδοσιακές κατασκευές 60 είναι σε καλή κατάσταση, 12 σε μέτρια (δηλ. κτήρια χωρίς λειτουργικά προβλήματα, αλλά με φθορές στον φλοιό και σε άλλα οικοδομικά στοιχεία τους) , τα 7 χρειάζονται επισκευές για να καταστούν κατοικήσιμα, ενώ άλλα 9 έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα.

   Το γεγονός ότι η πλειονότητα των κτισμάτων βρίσκονται σε καλή κατάσταση υποδηλώνει αφενός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά τα συντηρούν τακτικά, αφετέρου ότι ο οικισμός ως σύνολο είναι ζωντανός και δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να απολέσει τα χαρακτηριστικά του.

   Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι ξένοι κάτοικοι που επισκέφθηκαν το χωριό και το ερωτεύτηκαν αγόρασαν τα παλιά σπίτια που είχαν εγκαταλειφθεί από τον ντόπιο πληθυσμό, που είχε μεταφερθεί στα παράλια ή είχε φύγει για δουλειά στα αστικά κέντρα, τα επισκεύασαν κρατώντας τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Εκτός του ότι έτσι αναστηλώθηκε μεγάλο μέρος του χωριού, δόθηκαν δουλειές σε ντόπιους παραδοσιακούς τεχνίτες, οικοδόμους  και εργάτες, βοηθώντας την τοπική οικονομία.