Σαπουνακαίικα

Συμπεράσματα

Ύστερα από εκτενή ανάλυση και μελέτη του οικισμού καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία του δεν έχουν αλλοιωθεί από τις σύγχρονες επεμβάσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, τα Σαπουνακαίικα παραμένουν μέχρι και σήμερα ένας παραδοσιακός τσακώνικος οικισμός. Πιθανές αιτίες του παραπάνω μπορεί να αποτελούν ο περιορισμένος αριθμός κατοίκων  καθώς και η  δυσκολία πρόσβασης.

Η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ παλαιών και νέων κτιρίων είναι ορατή και συμβάλλει στην αναβίωση και διατήρηση των παραδοσιακών στοιχείων. Χαρακτηριστική είναι η «μίμηση» της μορφολογίας και δομής των παλιότερων κτηρίων που αποσκοπεί στην ομαλή ένταξη των πιο σύγχρονων οικοδομημάτων στο οικιστικό  περιβάλλον. Τόσο η  μίξη παραδοσιακών υλικών (πέτρα, ξύλο) με τα πιο σύγχρονα (σκυρόδεμα, αλουμινένια κουφώματα )  όσο  και οι τεχνικές «μίμησης», που χρησιμοποιούνται  στα σύγχρονα κτήρια, αποτελούν επιπλέον ενδείξεις ισορροπίας μεταξύ παλαιού και νέου .

Η αρμονία δεν συνυπάρχει αποκλειστικά και μόνο μεταξύ σύγχρονων και παλαιών κτηρίων αλλά εντοπίζεται και στην σχέση αυτών με το φυσικό περιβάλλον. Η ανθρώπινη παρέμβαση φαίνεται να έχει σεβαστεί και προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά  χαρακτηριστικά του τόπου. Οι οπτικές φυγές από τους δρόμους προς την θάλασσα και το βουνό , τα αβέβαια όρια του δομημένου και αδόμητου, η ομαλή ένταξη των κτηρίων μέσω της χρήσης υλικών που είναι συνδεδεμένα στενά με το φυσικό περιβάλλον, όπως ο λίθος που προέρχεται από το βουνό, επιβεβαιώνουν το παραπάνω . Αντικρίζοντας από μακριά το χωριό ,δίνει την εντύπωση ότι  χάνεται μέσα στη φύση, τα όρια του δεν είναι ξεκάθαρα και φαίνεται άρρηκτα συνδεδεμένο με το βουνό, σαν να αποτελούν μία  χωρική ολότητα . Η πυκνή βλάστηση που περιβάλλει αλλά και «συνομιλεί» με το δομημένο περιβάλλον δημιουργεί μία εντυπωσιακή εικόνα .

Ωστόσο, διαπιστώσαμε την σταδιακή μείωση του ντόπιου πληθυσμού λόγω της πληθώρας αιτίων όπως είναι η δυσκολία προσέγγισης του οικισμού και  μετακίνησης, η αναζήτηση ευκαιριών κ.α. Οι νεότερες γενιές μετακινούνται προς την παραλία η σε αστικά κέντρα(Λεωνίδιο), με αποτέλεσμα πολλά από τα σπίτια του οικισμού να πωληθούν ή να ενοικιασθούν σε ξένους.

Συμπερασματικά, τα Σαπουνακαίικα αποτελούν έναν χαρακτηριστικό παραδοσιακό οικισμό με μεγάλο ιστορικό και «χωρικό» ενδιαφέρον που προσελκύει μεγάλο αριθμό ξένων, οι οποίοι επισκέπτονται αλλά και διαμένουν μόνιμα σε αυτόν. Η προσπάθεια διατήρησης της παραδοσιακής φυσιογνωμίας του τόπου συνδέεται με τις προσπάθειες και δράσεις των κατοίκων της περιοχής να μεταδώσουν την τοπική διάλεκτο στις νεότερες γενιές και να κάνουν γνωστή την ιδιαίτερη ιστορία και τον πολιτισμό τους.