Σαπουνακαίικα

Εξέλιξη

 

Οι οικογένειες που ζούσαν στον Άνω τυρό, αγοράζουν κτήματα και κτίζουν σπίτια για τους απογόνους τους σε περιοχές γύρω από τα σημερινά Σαπουνακαίικα τα οποία είναι γνωστά με το όνομα “Κουτσουβέικα” και σε άλλες περιοχές γύρω από το χωρίο.

Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι ομάδες ανθρώπων αρχίζουν να δημιουργούν γειτονίες στην ευρύτερη περιοχή που αναγνωρίζουμε ως Σαπουνακαίικα, οι οποίες είναι οικογένειές που δημιουργούν μια παραδοσιακή μορφή κατοίκησης.

Την σημερινή εποχή, παρατηρείται ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στην περιοχή. Οι ντόπιοι έχοντας οικονομικά προβλήματα πουλούν τα ακίνητα τους σε συνταξιούχους από χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως την Γάλλια, την Γερμάνια, την Ελβετία και το Βέλγιο. Αυτοί με την σειρά τους ανακαινίζουν τα σπίτια  και ζουν σε αυτά περιοδικά για τις διακοπές τους είτε απολαμβάνουν την ζωή ενός συνταξιούχου σε ένα ελληνικό παραδοσιακό χώρο.

‘Όσον αφορά τους ντόπιους, αυτοί στρέφονται προς την παραλία του Τυρού, όπου βρίσκουν περισσότερες υπηρεσίες, όπως παντοπωλεία και ιατρική βοήθεια, που στα Σαπουνακαίικα δεν ήταν τόσο προσιτά.