Μαγουλίτσα

Υφιστάμενο Νομοθετικό Πλαίσιο

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ΜαγουλίτσαςΥπόμνημα

Το νέο κτήριο θα πρέπει:

·        Να έχει λιτή γεωμετρική μορφή (δεν επιτρέπονται τα παράγωνα και καμπύλα σχήματα σε κάτοψη και στέγη).

·        Να διαφυλάττει και να εντάσσει αρμονικά τα τυχόν χαρακτηριστικά στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. (Σε δρόμους με συνεχή μέτωπα, η όψη του νέου κτηρίου, αλλά και η περίφραξη, πρέπει να συνεχίζουν το υφιστάμενο μέτωπο. Συνολικά η περίφραξη δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος τα 2,00μ. Το κτήριο πρέπει να προσαρμόζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους και να μην υπερβαίνει την κορυφογραμμή και το διάσελο.)

·        Να ενθαρρύνονται οι μορφολογικές προσεγγίσεις που βασίζονται στην τήρηση των αξιών και των αρχών της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης και η αφαιρετική αναφορά σε αυτές, ενώ να αποθαρρύνεται η λανθασμένη απόδοση παραδοσιακών μορφολογικών στοιχείων και η πιστή αντιγραφή – μιμητισμός στοιχείων, που παραπέμπουν σε παραδόσεις άλλων περιοχών. Δεν επιτρέπεται η κατασκευή τόξων και αψίδων. Επιβάλλεται τα ανοίγματα να είναι ορθογώνια, τοποθετημένα με βάση τις παραδοσιακές αναλογίες πλήρους-κενού (όχι συνεχόμενα) και σε απόσταση > 0,80μ. από τη γωνία του κτηρίου. Για τους εξώστες, δεν επιτρέπονται: περιμετρικοί εξώστες, η κατασκευή εξώστη με βάθος μικρότερο από 1,00μ. και μεγαλύτερο από 1,80μ. και εξώστες πλάτους μεγαλύτερου από το 2/3 ανά όψη. Επιβάλλεται η τοποθέτηση των εξωστών στον άξονα της όψης ή συμμετρικά αυτού. Όσον αφορά τις στέγες, δεν επιτρέπεται η διάσπαση της στέγης σε επιμέρους τμήματα. Η κάλυψή της πρέπει να γίνεται με κατασκευή τετράριχτης στέγης, κλίσης 30-40%, και η επικάλυψη με κεραμίδια βυζαντινού, ρωμαϊκού και γαλλικού τύπου.

·       Για τα υλικά επιτρέπονται: λιθοδομές ανεπίχριστες, λιθοδομές επιχρισμένες, συμβατικά υλικά επιχρισμένα (μπετόν-οπτοπλινθοδομές). Για τα σκούρα, επιτρέπονται οι τύποι: καρφωτά, ταμπλαδωτά, γαλλικά και δεν επιτρέπονται τα ρολά.

·        Δεν επιτρέπονται: τα έρκερ, η pilotis, τα προκατασκευασμένα κτίσματα, τα λυόμενα κτίσματα, η χρήση εμφανούς σκυροδέματος, εκτός από επιμέρους στοιχεία.

·      Εκσυγχρονιστικά στοιχεία: να εξασφαλίζεται ή να προβλέπεται η προσβασιμότητα στα εμποδιζόμενα άτομα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Τα νέα κτήρια θα πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον ένα σύστημα ΑΠΕ.

«ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ» 

Β΄ ΦΑΣΗ / ΣΤΑΔΙΟ – ΥΠΟΣΤΑΔΙΟ - ΠΡΟΤΑΣΗ / ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

«Μελέτη μορφολογικών κανόνων δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας»