Τα ανοίγματα παραθύρων που παρατηρήθηκαν στην Καστάνιαννη μπορούν να οργανωθούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το πρέκι τους:
Α. Ανοίγματα με λίθινο πρέκι
Το πρέκι του παραθύρου αποτελείται από ένα ευθύγραμμο λιθοτεμάχιο.
Παρατηρείται ότι στις κατοικίες, τα περισσότερα ανοίγματα κατασκευάζονται με λίθινο πρέκι. Αντίθετα, στις αποθήκες, τους αχυρώνες καθώς και σε πολλά ερείπια καταγράφεται η χρήση τετράξυλου πλαισίου.
Α1. Λίθινοι λαμπάδες
Το κούφωμα του παραθύρου τοποθετείται στην εσωτερική παρειά του τοίχου γι’αυτό και πολλές φορές εξωτερικά του τοίχου, παρατηρείται η χρήση τζινετιών για την συγκράτηση του κουφώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την λίθινη όψη του ανοίγματος ως συνέχεια του λίθινου τοίχου, χωρίς να παρεμβάλλεται η χρήση άλλου υλικού. Στην εξωτερική πλευρά του ανοίγματος, για αμυντικούς λόγους, τοποθετείται μεταλλικό κιγκλίδωμα και καρφώνεται στον λίθινο τοίχο.
Α2. Ανοίγματα μικρού μεγέθους
Στους κατώτερους ορόφους των κτισμάτων τα παράθυρα έχουν μικρότερο μέγεθος σε σύγκριση με αυτά των ανώτερων ορόφων. Ένα λόγος που δικαιολογεί το μέγεθός τους είναι αρχικά η χρήση τους αφού οι κατώτεροι όροφοι παλιότερα χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση ζώων. Επίσης ίσως να αιτιολογείται από τον προσανατολισμό τους αφού πολλές φορές τοποθετούνται στην βόρεια πλευρά του κτιρίου ώστε να προστατευτεί η οικία από τους ανέμους. Τέλος ίσως να αποτελεί και μέθοδος άμυνας και προστασίας των κατοίκων από τους επιδρομείς, αφού όχι μόνο αποτρέπεται η είσοδος στην κατοικία αλλά δύναται και η χρήση τους ως πολεμίστρες, πράγμα που δικαιολογεί και την θέση τους αλλά και το μέγεθός τους.
Β. Ανοίγματα με ξύλινο πρέκι
Β1. Λίθινοι λαμπάδες
Η τοποθέτηση του κουφώματος γίνεται όπως στην περίπτωση Α1. Η διαφορά είναι η χρήση ενός ξύλινου τεμαχίου στη θέση του λίθινου πρεκιού. Πολλές φορές μάλιστα το ίδιο ξύλινο πρέκι συνδέει περισσότερα του ενός παράθυρα και συχνά επίσης, πάνω από το ξύλινο πρέκι εμφανίζεται και η ξυλοδεσιά του τοίχου.
Β2. Τετράξυλο πλαίσιο
Το τετράξυλο πλαίσιο τοποθετείται κατά την ανέγερση της τοιχοποιίας, καρφώνονται στις ξυλοδεσιές και τα φύλλα του κουφώματος ενσωματώνονται μετά την ολοκλήρωση της στέγης και του δαπέδου. Τα πλαίσια αυτά κατασκευάζονται από τέσσερα τεμάχια τετραγωνικής διατομής από το οποία, τα δυο οριζόντια προεξέχουν του ορθογωνίου περιγράμματος προκειμένου να ενσωματωθούν στην τοιχοποιία. Σε αυτή την περίπτωση, σε αντίθεση με την αντίστοιχη των λίθινων λαμπάδων, στην εξωτερική παρειά του ανοίγματος, το μεταλλικό κιγκλίδωμα τοποθετείται μαζί με ένα λεπτό πλαίσιο που καρφώνεται στο τετράξυλο.
Β3. Τετράξυλο πλαίσιο με κάδρο
Ένα επιπλέον στοιχείο που επίσης προστίθεται στην εξωτερική πλευρά του τετράξυλου πλαισίου είναι ένα κάδρο παρόμοιων διαστάσεων. Συνήθως χρωματίζεται προκειμένου να δώσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην όψη του κτιρίου. Επιπλέον σημαντική είναι και η χρήση του ως αρμοκάλυπτρο προκειμένου να προστατέψει την κατασκευή από καιρικές συνθήκες, στο σημείο αστοχίας της που είναι η σύνδεση του τετράξυλου με την τοιχοποιία.
Γ. Ανοίγματα με ανακουφιστικό τόξο
Το ανακουφιστικό τόξο τοποθετείται πάνω από το πρέκι. Ο αρχικός σκοπός του ήταν να βοηθήσει στην μεταφορά των δυνάμεων από το άνω μέρος του ανοίγματος προς τα κάτω, περνώντας κατευθείαν μέσα στους λαμπάδες προκειμένου να μην αναλαμβάνει το πρέκι όλες τις δυνάμεις. Για αυτό τον λόγο δεν γινόταν πλήρωση του σημείου μεταξύ του τόξου και του πρεκιού. Παρόλα αυτά, αυτή η οικοδομική λειτουργία του πολλές φορές αγνοούνταν, με αποτέλεσμα να προκαλείται ρήξη του πρεκιού. Ακόμη, παρατηρείται πως με τον χρόνο η τεχνική αυτή αλλοιώθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε το ανακουφιστικό τόξο να αποκτήσει διακοσμητικό ρόλο.
Γ1. Ανακουφιστικό τόξο πάνω από λίθινο πρέκι
Γ2. Ανακουφιστικό τόξο πάνω από τετράξυλο πλαίσιο
Το ανακουφιστικό τόξο, έχει την ίδια λειτουργία ανεξάρτητα από το υλικό του πρεκιού.