Μητρόπολη

Εξέλιξη - Ανάπτυξη

Χάρτης παλαιότητας κτιρίωνΧάρτης από το 1974Χάρτης σημερινής κατάστασης

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η Μητρόπολη είναι ένας οικισμός ο οποίος έχει επιβιώσει μέσα στο χρόνο και έχει καταφέρει να κατοικείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς κτίζαν τα κτίρια παλαιότερα, αφού τα νέα κτίρια της κάθε εποχής κτίζονταν πάνω στα ερείπια της προηγούμενης. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές, διότι αυτό θα προϋπόθετε να γκεμιστούν τα υπάρχοντα κτίρια. Οι αρχαιολόγοι του Ναού του Απόλλωνα μας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι αν κάνουμε μια τομή στο έδαφος θα δούμε τη διαστρωμάτωση των κτιρίων όλων αυτών των εποχών.

Επομένως, τα στοιχεία που μπορέσαμε να αντλήσουμε για την εξέλιξη του οικισμού ξεκινηνούν από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από την οθωμανική αυτοκρατορία και μετά. Σημαντικό ιστορικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι ως το 1914, η τότε κυβέρνηση είχε απαλλοτριώσει και μοιράσει 54 τσιφλίκια με συνολική έκταση 1.058.700 στρέμματα! Απέκτησαν γη συνολικά 7.522 οικογένειες: 4.898 ντόπιες και 2.624 προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία (πηγή: Έθνος της Κυριακής, 2001 – 2002, τελευταία επεξεργασία, 1.4.2010). Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε οικογένεια πλεόν αναλογούσαν 140 στρέμματα γης.

Πιο συγκεκριμένα για τον οικισμό της Μητρόπολης, οπως φαίνεται και από το χάρτη παλαιότητας κτιρίων, δεν υπάρχει μια ακτινωτή ανάπτυξη του οικισμού γύρω από έναν πυρήνα. Τα παλαιότερα κτίρια βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον οικισμό, δίπλα στα οποία έχουν κτιστεί λιγότερο παλιά κτίρια, αλλά και σύχρονα. Επομένως, μιλάμε για μια πύκνωση του οικισμού μετά τον Β'Π.Π., με παράλληλη αύξηση του πληθυσμού του (βλ. πληθυσμιακά στοιχεία). Αυτό συνέβη διότι, όπως προαναφέρθηκε, παλαιότερα οι οικογένειες κατείχαν αρκέτα στρέμματα γης. Σε αυτά τα στρέμματα έκτιζαν το σπίτι τους και οι επόμενες γενεές, συνήθως εντάσσοντας  στο προηγούμενο κτίσμα  δευτερεύουσες λειτουργίες (π.χ. αποθήκη, στάβλο κλπ.).