Μητρόπολη

Ιστορικά Στοιχεία

“Η πόλις των Μητροπολιτών” (ονομασία που αποδόθηκε από μια επιγραφή που βρίσκεται σ΄ ένα λίθο στη γωνία ενός παλιού διώροφου σπιτιού μέσα στη σύγχρονη Mητρόπολη) είναι η αρχαία μητρόπολη που βρισκόταν στους πρόποδες των Αγράφων, στη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού, που παλαιότερα έφερε την ονομασία «Παλιόκαστρο».

Μετά την κατασκευή του Ναού του Απόλλωνα τον 6ο αι π.Χ., που λειτούργησε ως θρησκευτικό κέντρο των γύρω οικισμών που υπήρχαν από τα γεωμετρικά κιόλας χρόνια, δημιουργήθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός διοικητικού, στρατιωτικού, οικονομικού κέντρου. Αυτήν την ανάγκη ήρθε να καλύψει η ίδρυση της αρχαίας Μητρόπολης στις αρχές του 4ου αι. π.Χ από το συνοικισμό τριών μικρών και άσημων οικισμών της περιοχής, στους οποίους προστέθηκαν μετέπειτα μερικές ακόμη γειτονικές πόλεις, όπως το Oνθύριον,οι Πολίχνες και η Ιθώμη.

Η αρχαία Μητρόπολη υπήρξε μια από τις τρεις πιο σημαντικές και ισχυρές τειχισμένες αρχαίες πόλεις στα όρια της Π.Ε. Καρδίτσας (οι άλλες δυο ήταν το Κιέριον και οι Γόμφοι).

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη η πόλη φαίνεται πως την είχε κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Συμμετείχε επίσης ενεργά στο Κοινό των Θεσσαλών. Η δύναμη που απέκτησε κατά τα τέλη του 3ου και τις αρχές 2ου αι. π.Χ. συντέλεσε ώστε αρκετές φορές πολίτες της Μητρόπολης να εκλεγούν στο αξίωμα του Στρατηγού του Κοινού των Θεσσαλών.

Έχουν βρεθεί δύο Ρωμαϊκά λουτρά -σε ένα από τα οποία υπάρχει ψηφιδωτό που απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από το Δία - οικιστικά λείψανα από την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, κεραμικός κλίβανος και πολλά άλλα (μη επισκέψιμα προς το παρόν).

 Η Μητρόπολη υπήρξε κέντρο αγγειοπλαστικής κατά την αρχαιότητα, πράγμα που αποδεικνύεται από τους πολλούς κεραμικούς κλιβάνους που βρέθηκαν μέσα στον ιστό του αρχαίου οικισμού. Ένας από αυτούς τους κλιβάνους που αποκαλύφθηκε από την ΙΓ΄ΕΠΚΑ, έχει μεταφερθεί στην κεντρική πλατεία του οικισμού και συνεχίζονται οι εργασίες ανάδειξής του.

πηγή:www.dimoskarditsas.gov.gr

Ναός του Απόλλωνα (προσωπικό αρχείο)
Ναός του Απόλλωνα (προσωπικό αρχείο)