Στο τέλος της πλαγιάς, ο οικισμός συναντά μία χαράδρα με ποτάμι που σχηματίζεται ανάμεσα σε δυο φαράγγια, των Διποταμάτων και της Λαβαντάρας. Το απέναντι βουνό ονομάζεται Κούρβουλο και σε αντίστοιχο υψόμετρο με τον οικισμό έχει κτιστεί το εξωκλήσσι του Άη Γιάννη. Η έναρξη του φαραγγιού Διποτάματα ευρίσεκται στους οικισμούς Μέσα Βουνί και Γιανισαίο και καταλήγει στον όρμο του οικισμού. Η ροή των νερών είναι αδιάκοπη ακόμα και τα πιο άνυδρα καλοκαίρια , ενώ κατά διαστήματα παρατηρούμε τον σχηματισμό μικρών υδάτινων κοιλωμάτων που προσφέρουν ξεχωριστά τοπία στον περιπατητή.
Στο τέρμα της υδάτινης αυτής διαδρομής ευρίσκεται ο διάσημος όρμος του Συνετιού, που αποτελεί μία από τις πιο σαγηναυτικές παραλίες ολόκληρου του νησιού. Κρυστάλινα νερά, λευκά χαλαζιακά βότσαλα και εντυπωσιακά τοπία με σταλακτίτες μέσα σε δροσερές σπηλιές περιμένουν τους επισκέπτες που καταφθάνουν εκεί οδικώς για να χαρούν την ομορφιά του οικισμού. Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από τα περισσότερα σημεία του οικισμού, δημιουργείται οπτική φυγή προς το εκκλησάκι του Αι-Γιάννη.
Στο χάρτη παρουσιάζονται οι υδάτινες ροές και γενικά τα στοιχεία νερού του οικισμού. Ο οικισμός είναι κτισμένος στην πλαγιά ενός βουνού που καταλήγει στην κοιλάδα του ποταμού (διακρίνεται νοτιοανατολικά στο χάρτη). Σε ψηλότερα τμήματα της κοιλάδας συναντά κανείς νερόμυλους και καταρράχτες, ενώ το ποτάμι καταλήγει στην παραλία του Συνετί. Επίσης, παράλληλα στον κατώτερο δρόμο υπάρχει ένα ρυάκι με συνεχή ροή, το οποίο ξεκινάει από τους νερόμυλους. Τέλος, σε όλη την έκταση του οικισμού αριθμούνται τρεις κρήνες, με μεγαλυτερη αυτήν της πλατείας. Υπάρχουν ακόμα ιδιωτικές δεξαμενές σε κατοικίες για την φροντίδα των ζώων.