ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΑΘΗΝΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1987, ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ , ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ 968
1. Κατατάσσουμε τον οικισμο στην κατηγορία : Αξιόλογος , στάσιμος, συνεκτικός, μεσαίος.
2. Καθορίζουμε τα όρια του οικισμού: ΣΥΝΕΤΙ ΑΝΔΡΟΥ όπως αυτά φαίνονται στην συνοδευτική αεροφωτογραφία της παρούσας απόφασης με κλίμακα 1:2:500 περίπου που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασης αυτής και συντάχθηκε βάσει στοιχείψν μελετών και επί τόπου ελέγχου.
3. Καθορίζουμε τους ακόλουθους Γενικού και Ειδικούς όρους και περιορισμούς Δόμησης.
A. Γενικοί όρου Δόμησης
1. Εντός των ορίων του οικισμού ισχύουν οι γενικοί όροι δόμησης που προβλέπονται από το Π.Δ. ΦΕΚ 181 Δ/3.5.1985 και καθορίζεται : αρτιότητα ως εξής:
α. Για τις ιδιοκτησίες που έχουν πρόσωπο τστην επαρχιακή οδό Χώρας – Όρμου Κορθίου (7-8 στην Α/Φ) καθώς και εκατέρωθεν της κοινοτικής οδού 3-4 ορίζεται αρτιότητα 2.000 μ2.
β. Στον υπόλοιπο οικισμό ορίζεται αρτιότητα 1.000 μ2.
2. Κατά παρέκκλιση εντός των ορίων των οικισμών θεωρούνται άρτια τα οικ΄πεδα με όποιο εμβαδόν είχαν στις 3.5.1985 ημέρα Δημοσίευσης του 24.4.1985 Δ/τος.
B. Ειδικοί όροι Δόμησης
Β1. Διάταξη ορίων
α. Ο μέγιστος ενιαίος επιτρεπόμενς οικοδομικός όγκος κτιρίου δεν σύνανται να υπερβαίνει τα 800 μ3 (υπέρ τη στάθμη του φυσικού εδάφους) έστω και αν το ενιαίο λειτουργικά κτίριο έχει όγκο μεγαλύτερο του παραπάνω καθοριζόμενου. Εις περίπτωση κτιρίου με όγκο μεγαλύτερου των οκτακοσίων (800) μ3 επιβάλλεται η υποδιαίρεση του όγκου τούτου. Οι τμηματικοί όγκοι του ενιαίου κτιρίου πρέπει να διαχωρίζονται είτε ως προς το ύψος (διαφορά στάθμης) είτε ως προ τις κατόψεις(μετάθεση κατόψεων τουλαχιστον κατά ένα και μισό μέτρο (1,50) κατά την μία ή άλλη κύρια διεύθυνση.
β. Το μέγιστο συνε΄χες και ενιαίο τμήμα όψεως του κτιρίου δεν δύναταθ να υπερβαίνει τα μέτρα μήκους. Σε περίπτψση μεγαλύτερου μήκους πρόσοψης, αυτή πρέπει να διαιρείται μορφολογικά σε περισσότερα τμήματα έστω και αν αφορά ενιαίο λειτουργικά κτίριο.
Β2. Στέγαση κτιρίων
· Τρόπος : Στέγη. Κατ’ εξαίρεση: Σε περίπτωσεις ισογείων κτισμάτων όπου δεν εξαντλείται ο σ.δ. στο ισόγειο επιτρέπεται η κατασκευή δώματος.
· Υλικό: Μπετόν ή παραδοσιακοί τρόποι (τράβες – πέτσωμα)
· Χρώμα: Κόκκινο
Το στηθαίο του δώματος πρέπει να διαμορφώνεται κατά τα παραδοσιακά πρότυπα (σαμάρι) συμπαγές και πλάτους 0.40 έως 0.60 του μέτρου και ύψους 0.30 του μέτρου.
Μπορεί να ξεπεράσει το παραπάνω ύψος για την οπτική κάλυψη ηλιακού συλλέκτη και τούτο μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ. Σε καμιά περίπτωση δε θα ξεπερνά τα 0.70 του μέτρου.
Β3. Εξώστες
α. Επιτρέπεται η κατασκευή ανοιχτών εξωστών με μέγιστο πλάτος 1,00 μ. Το μήκος των εξωστών ορίζεται σε 2,00 μ. μέγιστον.
· Η μέγιστη απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών εξωστών ορίζεται εις 2,00 μέτρα. Αποκλείεται η κατασκευή εξωστών σε απόσταση μικρότερη του 1,00 μέτρου από τις ακμές των όψεων του κτιρίου.
· Η κατώτερη δε επιφάνει οποιουδήποτε δομικού στοιχείου του εξώστη πρέπει να βρίσεκται το λιγότερο 2,40 μ. από τη στάθμη διαμορφωμένου εδάφους.
· Αποκλείονται οι γωνιακοί ακάλυπτοι εξώστες.
B4. Κλίμακες
Επιτρέπεται η κατασκευή ανοικτών κλιμάκων. Οι κλίμακες αυτές πρέπει να κατασκευάζονται υποχρεωτικά συμπαγές και πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα (όχι κάθετοι ή υπό γωνία) προς το σώμα του κτιρίου.
Β5. Στηθαία – κιγκλιδώματα
α. Τα στηθαία των κλιμάκων και των βεραντών σε εσοχή καατασκευάχονται αποκλειστικά συμπαγή ή ξύλινα με κουπαστή και ορθοστάτες απλής ορθογωνικής διατομής.
β. Τα στηθαία των ανοιχτών εξωστών κατασκευάζονται αποκλειστικά από ξύλινα κιγκλιδώματα (τα μεταλλικά παραδοσιακά κιγκλιδώματα επιτρέπονται εφ’ όσον συναντώνται στον οικισμό και μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ).
Β6. Ανοίγματα εξωτερικά
· Το άθροισμα των επιφανειών των ανοιγμάτων πάσης φύσεως δεν πρέπει να υπερβεί το 20%.
· Τα ανοίγματα στις όψεις του κτιρίου οφείλουν να υπακούουν στην αναλογία ύψους προς πλάτος. 1,5/1 ή 2/1 για τα παράθυρα και 2/1 έως 2,5/1 για τις μονόφυλλους θύρες και 1,5/1 για τις δύφυλλους (μέγιστο άνοιγμα 1,20).
· Τα παραπάνω ποσοστά είναι ενδεικτικά και μετατρέπονται μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ όταν προτείνονται αβιοκλιματικές λύσεις.
· Η απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών ανοιγμάτων κατά την οριζόντια έννοια ορίζεται σε 0,50 μ. το ελάχιστο.
Β7. Κουφώματα εξωτερικά
· Υλικό : Ξύλο
· Τύπος: Ταμπλαδωτά, καρφωτά (σανιδωτά) ή περσιδωτά (μετά από έγκριση της ΕΠΑΕ)
· Χρώμα: Μπλέ, καφεκόκκινο, γκρίζο, πράσινο.
· Τα τζαμιλίκια των παραθύρων θα πρέπει να υποδιαιρούνται με 2 τουλάχιστον καϊτια κατά την έννοια του ύψους.
· Επιτρέπονται οι φεγγίτες.
· Αποκλείονται σε συρόμενα εξωτερικά παραθυρόφυλλα.
Β8. Περίφραξη
· Τύπος : Χαμηλός μαντρότοιχος μμέγιστου ύψους 1,5μ. Το ύψος αυτό θα μπορεί να φθάσει μέχρι τα 2,00 μ. εφ’ όσον το στοιχείο αυτό συναντάται στον οικισμό και μετά από έγκιρση της ΕΠΑΕ.
· Υλικό : Λιθοδομή που μπορεί να μείνει ανεπίχριστη. Όταν χρησιμοποιείται άλλο δομικό υλικό θα πρ΄πεπει να έχει ελάχιστο πλάτος 0,50 μ. και να καλύπτεται με επίχρισμα.
· Χρώμα: Λευκό (υδρόχρωμα) .
Β9. Γενικά
α. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση λυομένων οικισμών, τροχίσπιτων (τροχόβιλες) .
β. Επιτρέπεται η τοποθέτηση απλών έγχρωμων επιγραφών(καταστήματα, ξενοδοχεία μεγίσοτυ μήκους όχι μεγαλύτερου από το πλάτος του ανοίγματος που αντιστοιχεί και ύψους (0,70) μ. το μέγιστο. Ο φωτισμός γίνεται με απλά διακριτικά τα φωτιστικά στοιχεία (SPOTS).
· Αποκλείονται οι φωτισμοί τύπου «ΝΕΟΝ»
γ. Αποκλείεται η τοποθέτηση τεντών σε οποιοδήποτε χώρους πλην των ισογείων χώρων, κέντρων αναψυχής, εστιατορίων, και τούτο μετά από την κρίσης τη ΕΠΑΕ (χρώμα – μορφή – υλικό ).
· Επιτρέπεται η κατασκευή οριζοντίων σκιαδίων από καλαμωτή ή λευκό καραβόπανο μόνο εντός των αυλών.
δ. Αποκλείεται η τοποθέτηση λυόμενων πρόχειρων κατασκευών επί κοινοχρήστων χώρων (λούνα παρκ,...) χωρίς την προηγούμενη έγκριση της ΕΠΑΕ.
Β10
α. Πριν από οποιαδήποτε κατάτμηση οικοπέδων εντός των ορίων του οικισμού θα πρέπει να θεωρείται το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα από το Τμήμα Πολεοδομίας και Π.Ε. της Νομαρχίας , ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια των υπαρχόντων κοινόχρηστων χώρων σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 6 του από 24.4.85 Δ/τος.
β. Να εξασφαλίζεται οπωσδήποτε η συνέχεια των υφιστάμενων εγκεκριμένων δρόμων του οικισμού.
γ. Απαγορεύονται οι γέφυρες προσπέλασης λόγω κλίσης του εδάφους.
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο Δ/γμα της 24.4.85 (ΦΕΚ 181 Δ/ 3.5.85)