Συνέτι

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Η νήσος Άνδρος ορίζει το βορειότερο άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί τους με έκταση 374 τετραγωνικά χιλιομέτρα. Έχει αρκετά επιμήκες σχήμα και γι αυτό διαθέτει τρία λιμάνια,  ένα στο Γαύριο (ΒΔ) , ενα στο Μπατσί (ΒΔ και πιο κεντρικά) και ένα στη Χώρα (Ανατολικά) το οποίο όμως δεν χρησιμοποείται από μεγάλα πλοία εμπορίου και μεταφοράς, αλλά κυρίως από ιδιωτικά σκάφη και αλιευτικά. Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό και συγγραφέα Διόδωρο Σικελιώτη, η Άνδρος πήρε το όνομά της από τον στρατηγό Άνδρο, επι Ραδαμανθίου βασιλιά της Κρήτης. Επικρατέστερη ωστόσο είναι η άποψη που υποστηρίζεται από την Μυθολογία και επισημαίνει ότι το όνομα προέρχεται από τον πρώτο οικιστή του νησιού τον Άνδρο, γιο του Άνιου που ήταν γιός του θεού Απόλλωνα. Πρωτεύουσα του νησιού κατά τους Κλασικούς χρόνους ήταν η Παλαιόπολη (700 π.Χ.). Τα βυζαντινά χρόνια η Παλαιόπολη άρχισε να παρακμάζει και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα για να ασχοληθούν με την γεωργία. Το υπέδαφος χαρακτηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά από κρυσταλλικό σχιστόλιθο, και διαθέτει ανεκτίμητης αξίας για το νησί πηγές, χειμάρους και ρέματα προσφέροντας σαγηνευτική φυσική ομορφιά καθιστώντας το, ως το πλουσιότερο σε χλωρίδα νησί στις Κυκλάδες. Το νησί είναι ευκολα προσβάσιμο από την Στερεά Ελλάδα μέσα από το λιμάνι της Ραφήνας με διαδρομή συνολικού χρόνου 2 ώρες με συμβατικό πλοίο, αφού απέχει απόσταση μόλις 36 ναυτικά μίλια.

Ο οικισμός που μελετάται, το Συνέτι ή Συνετί , ευρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Άνδρου, 7 χλμ. νοτιότερα από την Χώρα και 14 χλμ. βορειότερα από το Κόρθι. Ανήκει στον δήμο Άνδρου, ενώ πριν από το πρόγραμμα Καλλικράτης άνηκε στον δήμο Κορθίου. Ο οικισμός, που εκτιμάται ότι ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα, έχει κτισθεί στους πρόποδες του όρους Τσιροβλίδι και έχει μέσο υψόμετρο 220μ. 

O οικισμός φαίνεται ότι αναπτύχθηκε γύρω από έναν συνεκτικό πυρήνα και στη συνέχεια γραμμικά πάνω στους δρόμους. Επίσης είναι φυσικά οχυρωμένος αφού βρισεται ανάμεσα σε δύο βουνά και δεν είναι ορατός ούτε από την θάλασσα αλλά ούτε και από τον δρόμο.

 

Γενικά η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται οδικώς από το λιμάνι προς την Χώρα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και δημοτικό λεωφορείο της γραμμής Γαύριο – Χώρα.