Χουδαλιανά

Τομές Δρόμων

Τομή στον οικισμό 1Τομή στον οικισμό 2Εγκάρσιες τομές 3Εγκάρσιες τομές 1Εγκάρσιες τομές 2

Μελετώντας τις εγκάρσιες τομές στους δρόμους αλλά και στις ιδιοκτησίες παρατηρούμε ότι στο Νότιο δρόμο, ο οποίος περνά κατά μήκος του Νότιου ορίου του χωριού η δόμηση έχει περιοριστεί μόνο από τη μία μεριά, αφήνοντας την άλλη ελεύθερη για καλλιέργειες και σταύλιση ζώων. Αισθητό είναι και το πρανές που αναπτύσσεται νοτιότερα από το δρόμο, όπως αντίστοιχα φαίνεται και η διαφορά του τελευταίου από το δεύτερο δρόμο που βρίσκεται πιο πάνω, την πλατεία του χωριού ακόμη πιο ψηλά, αλλά και το λόφο που διαμορφώνεται ακόμη βορειότερα.

 

Ο Ανατολικός δρόμος, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους, χωρίζει το συγκεκριμένο μέρος του χωριού σε δύο διαφορετικού επιπέδου μέρη. Από τη δυτική μεριά του δρόμου βρίσκεται το διώροφο κτηριακό συγκρότημα-πυρήνας του χωριού ενώ από την άλλη ένας πέτρινος τοίχος-αντιστήριξης στο λοφίσκο που αναπτύσσεται ανατολικά, ο οποίος φτάνει σε ύψος λίγο πιο χαμηλά από τον όροφο των κτηρίων.

 

Ο Βόρειος δρόμος του χωριού ορίζεται από τα δύο κτήρια που βρίσκονται πλάι του. Από τη μία πλευρά είναι το κτηριακό συγκρότημα του Μανόλη και της Αντωνίας Χουδαλάκη του οποίου τα δύο διώροφα κτήρια αναπτύσσονται εκατέρωθεν μιας εσωτερικής αυλής, ενώ από την άλλη είναι η μονώροφη κατοικία του Γιώργου Χουδαλάκη. Στο πιο στενό σημείο του δρόμου η διαφορά ύψους ανάμεσα στα δύο κτήρια είναι αισθητή τόσο λόγω των ορόφων, όσο και της στάθμης των ισογείων τους.

 

Στη Δυτική μεριά του χωριού, ο άξονας κίνησης φαίνεται στο μεγαλύτερο του μήκος να αποτελεί όριο μεταξύ του χωριού και του έντονου πρανούς του εδάφους, γι' αυτό άλλωστε και, σε αντιστοιχία με τον ανατολικό δρόμο, η δόμηση περιορίζεται στην ανατολική μεριά του. Πιο νότια στον ίδιο δρόμο παρατηρούμε ένα στενό σημείο στο οποίο υπάρχουν και από τις δύο μεριές εκατέρωθεν κτήρια, τα οποία έχουν απόσταση μεταξύ τους λιγότερη από 2 μέτρα. Από το σημείο αυτό και ύστερα, ο δρόμος πλαταίνει και τα κτήρια αποκτούν μεγαλύτερη απόσταση το ένα από το άλλο. Τα κτήρια ποικίλουν από μονώροφα έως διώροφα.

 

Από τομές που διαπερνούν το χωριό μπορούμε να καταλάβουμε τις σχέσεις μεταξύ των ελεύθερων με τους δομημένων χώρους, τις σχέσεις μεταξύ των οικημάτων, αλλά και το ανάγλυφο του τοπογραφικού που επιτρέπει τη δημιουργία φυσικών πρανών, ανηφόρων και κατηφόρων στο χωριό.