Τοπόλια

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Γενική φθορά κτηρίουΚαταστροφή οριζόντιου δώματος. Παράδειγμα 1.Καταστροφή οριζόντιου δώματος. Παράδειγμα 2.Καταστροφή στέγηςΚαταστροφή δαπέδουΡηγμάτωση σε  μονολιθηκό πρέκιΚαταστροφή τοίχου

Ένα στοιχείο, που είναι εμφανές στην πλειονότητα των κτηρίων του οικισμού είναι το στοιχείο της φθοράς, που επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων. Ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων είναι υψηλός, γεγονός που συμβάλλει στην μεγαλύτερη φθορά των κτηρίων, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα συντήρησης ή επιδιόρθωσης ζημιών και τυχόντων καταστροφών, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των φυσικών καταστροφών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κτηρίων, όπου το μόνο που έχει απομείνει είναι η λιθοδομή, ίσως να μην έχει σωθεί ούτε και αυτή.

Υψηλός είναι ο αριθμός των παραδοσιακών κτηρίων, στα οποία έχει καταρρεύσει μέρος ή ολόκληρο το τμήμα της στέγης, του δώματος ή του πατώματος. Τα τμήματα αυτά καταπονούνται περισσότερο και σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τις φυσικές καταστροφές και την πάροδο του χρόνου, σε σχέση με το τμήμα της λιθοδομής, εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κατασκευασμένα από ξύλο και χώμα, κατά βάση. Τα υλικά αυτά, λόγω της ευαισθησίας τους σε φαινόμενα υγρασίας, βροχής, υπερβολικής ζέστης, χρήζουν συντήρησης ή και σε κάποιες περιπτώσεις αντικατάστασης, έτσι ώστε να αποφευχθούν κατασκευαστικές και στατικές αστοχίες. Όταν, λοιπόν, ένα κτήριο εγκαταλείπεται ή παραμελείται, είναι λογικό και αναμενόμενο να καταστραφούν, πρώτα τα τμήματα αυτά. Ακόμη και στις περιπτώσεις των οριζόντιων δωμάτων, όπου η τελική στρώση αποτελείται από μία τσιμεντόπλακα, πάχους 8 με 12 εκατοστών, είναι εμφανής η καταστροφή των ξύλινων δοκαριών στο εσωτερικό του κτηρίου, με την πάροδο του χρόνου. Βέβαια, ένας ακόμη λόγος, εξαιτίας του οποίου καταστρέφονται τα τμήματα αυτά, είναι οι καταπονήσεις που δέχονται λόγω φορτίσεων και οι δυνάμεις, που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν στην λιθοδομή κι εκείνη με την σειρά της στο έδαφος.

Σημαντικές είναι και οι φθορές στις λιθοδομές. Πιθανό είναι οι φθορές αυτές να προκλήθηκαν από τα φυσικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ο σεισμός. Οι σεισμικές δονήσεις καταπονούν όλα τα τμήματα του κτηρίου και κατά τις δύο διευθύνσεις ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ρωγμές στις λιθοδομές και να καταστρέφεται μέρος του επιχρίσματος. Η καταστροφή αυτή πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα, διότι ειδάλλως, στο σημείο όπου η λιθοδομή είναι εμφανής, είναι πιθανό να καταστραφεί, εξαιτίας των βροχοπτώσεων, καθώς με την απομάκρυνση του νερού θα παρασύρεται και κάποιο μέρος του χώματος ή του κονιάματος που συγκρατεί τις πέτρες της λιθοδομής. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την καλή συναρμολόγηση μεταξύ τους οι πέτρες και να καταρρέει μέρος της λιθοδομής.  

Στον οικισμό παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό και η ρηγμάτωση σε λίθινα στοιχεία,όπως είναι το μονολιθικό πρέκι σε πόρτες και παράθυρα.Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των καταπονήσεων που ασκούνται στα σημεία αυτά των λιθοδομών. Οι ρηγματώσεις αφορούν τα ευθύγραμμα, ως προς την γεφύρωση των ανοιγμάτων, στοιχεία τα οποία αστοχούν ως προς την αντοχή τους σε κάμψη.