Η σημερινή εικόνα του οικισμού δηλώνει τη γραμμική του ανάπτυξη εκατέρωθεν του βασικού άξονα κυκλοφορίας, της επαρχιακής οδού Καλουδιανών - Χρυσοσκαλίτισσας. Η οδική αυτή χάραξη χωρίζει τα Τοπόλια σε δύο οικιστικά σύνολα «πάνω» και «κάτω» από το δρόμο, με το κάτω να περιλαμβάνει περισσότερα καλής κατάστασης κτίρια συγκριτικά με το πάνω. Όσα βρίσκονται στα δύο μέτωπα της επαρχιακής οδού στεγάζουν εμπορικές χρήσεις και εστίαση καθώς τροφοδοτούνται από την κίνηση αυτού του βασικού δρόμου, ενώ παρατηρούνται εξίσου και χώροι δημόσιας χρήσης όπως πλατώματα, κρήνες και εκκλησίες.
Πριν κατασκευαστεί ο οδικός άξονας που χωρίζει σήμερα στα δύο τον οικισμό, κύριος δρόμος στα Τοπόλια ήταν αυτός που διέρχεται από την εκκλησία του κάτω χωριού. Άμεση απόρροια αυτού ήταν να αναπτυχθεί τότε εκεί το κέντρο του οικισμού, πράγμα που μαρτυρά η ύπαρξη της μεγάλης εκκλησίας, ενός παντοπωλείου, ενός από τα πρώτα καφενεία του χωριού και άλλων κτισμάτων με δημόσια χρήση τα οποία όμως σήμερα είναι δυστυχώς σε πολύ κακή κατάσταση.
Βασικό κριτήριο για την ανέγερση ενός κτίσματος στα Τοπόλια και επομένως βασικός παράγοντας επέκτασης του οικισμού ήταν το υδάτινο στοιχείο. Παλαιότερα, η κατασκευή κτιρίου προϋπέθετε το άνοιγμα πηγαδιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο υδροφόρος ορίζοντας στα Τοπόλια βρίσκεται σε βάθος περίπου 2,5 μέτρων, γεγονός που δικαιολογείται αφού το χωριό έχει αρκετές πηγές και συνορεύει με το φαράγγι.