Οι ζημιές στα δομικά μέλη των κατασκευών είναι ποικίλες , αλλά δεν εμφανίζονται σε όλα τα σπίτια του οικισμού. Πιθανότερες αιτίες ζημιών θεωρούνται η ανεπαρκής προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και η έλλειψη συντήρησης.
Τοιχοποία
Γενικά, οι λιθοδομές στον οικισμό της Καλυβιανής είναι καλής ποιότητας. Κυρίως, καταγράφονται ρωγμές και κατάρρευση λιθοδομής στα κτήρια. Πιο συγκεκριμένα εμφανίζονται ζημιές στα πρέκια παραθύρων και σε σημεία σύνδεσης τοίχων. Παρατηρείται ότι τα πρέκια με τη φθορά των χρόνων αδυνατούν να αναλάβουν το βάρος της υπερκείμενης τοιχοποιίας. Εκτός αυτού, σε ακραίες περιπτώσεις το άνοιγμα παραμορφώνεται. Η λανθασμένη δόμηση των λίθων των δύο παρειών των τοιχοπιιών στους τοίχους είτε η ελλειπής σύνδεσή τους καθιστούν εύκολη τη μετακίνηση τους με ένα σεισμό ή με ακραίες καιρικές συνθήκες, δημιουργώντας ρωγμές στα αντίστοιχα ευάλωτα σημεία ή κατάρρευση αυτών. Έτσι, παρατηρούνται αγκωνάρια στα οποία οι λίθοι είναι μετακινημένοι ή απουσιάζουν λόγω κατάρρευσης του τοίχου. Επιπλέον, παρατηρείται κατάρευση της επικάλθψης των τοίχων, δηλαδή ο σοβάς, λόγω υγασίας.
Δάπεδα
Τα δάπεδα του κατωγιού είναι σχετικά σε καλή κατάσταση και οι ζημιές περιορίζονται σε φθορές του ανώτατου στρώματος επικάλυψης. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στα πατώματα του ανωγίου που είναι κυρίως ξύλινα. Οι αιτίες πρόκλησής τους είναι κυρίως η έλειψη συντήρησης και οι κακοτεχνίες καθώς και η άμεση ή έμμεση υγροποίηση τους. Συγκεκριμένα παρατηρείται τρίξιμο και ρίψη χωμάτων στο κατώι κατά την παρουσία μας στον όροφο. Επιπλέον σε ορισμένα κτίρια παρατηρείται κατάρευση του πατώματος σε κάποια σημεία.
Σκάλες
Οι παθογένιες στις σκάλες εντοπίζονται κυρίως στην κατάρευση πατημάτων και στους χειρολισθήρες.Συγκεκριμένα, το ξύλο είτε άμεσα είτε έμμεσα προσβάλλεται από την υγρασία κυρίως, με αποτέλεσμα να φουσκώνει ή να σαπίζει και τελικά να χάνει τις αντοχές του. Συνεπώς, αδυνατούν να συγκρατήσουν το υπερκείμενο βάρος και τελικά καταρρέουν.