Καλυβιανή

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Η ιστορία της  Κισσάμου συνδέεται άμεσα με την ιστορία όχι μόνο του νομού Χανίων, αλλά και της  Κρήτης  γενικότερα. Στοιχεία νεολιθικής κατοίκησης  υπάρχουν στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στα Τοπόλια, ενώ στοιχεία για την ύπαρξη οργανωμένων οικισμών κατά την μινωική εποχή έχουμε στα Νωπήγεια, στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας, νότια της Φαλάσαρνας, στα Βιγλιά Γραμβούσας και στην Κίσσαμο. Σ' όλη την ιστορική της πορεία η Κίσσαμος αναπτύσσει πλούσια εμπορική και οικονομική δραστηριότητα-άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη. Καθώς είναι μία παραθαλάσσια περιοχή με εύφορα εδάφη στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της Πύλης της Κρήτης πολλοί εχθροί (Αχαιοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί,  Ενετοί, Τούρκοι) επιβουλεύονται το νησί και πολεμικές συγκρούσεις συχνά ξεσπούν με σκοπό την κατάκτηση του.

 

Μέχρι το 69 π.Χ στην ελληνική αρχαιότητα η δυτική Κρήτη παρουσιάζει πρωταρχική θέση και σημαντική εποικιστική δραστηριότητα. Στην περιοχή αναφέρονται από αρχαίους  συγγραφείς περισσότερες από 40 πόλεις ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες που γεωγραφικά ανήκουν στην περιοχή Κισσάμου: Ιναχώριον, Φαλάσαρνα, Κίσαμος, Μήθυμνα, Πολυρήνια, Ρόκκα. Από τις σημαντικότερες και ισχυρότατες ανεξάρτητες πόλεις της Δυτικής Κρήτης ήταν η Πολυρρήνια μαζί με το επίνειο την Κίσσαμο και η Φαλάσσαρνα. Λείψανα από τις  πόλεις  αυτές αλλά και από άλλες λιγότερο σημαντικές είναι ορατά σήμερα, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικές ανασκαφές, προς ανάδειξη της τοπικής ιστορίας.

 

Ακόμη, η περιοχή της Κισσάμου αναπτύσσεται και στην Ρωμαική εποχή. Με την επικράτηση των Ρωμαίων στο νησί, το 69 π.Χ., οι εσωτερικοί εμφύλιοι πόλεμοι τελειώνουν και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη.

Η Πολυρρήνια αναπτύσσεται κι αυτή και ευνοείται από τους Ρωμαίους για την στάση που κράτησε στον αγώνα κατάκτησης, δε συμμετείχε στον κοινό αγώνα εναντίον των Ρωμαίων.

 

Στη θέση της σημερινής Κισσάμου βρίσκονταν η ελληνορωμαϊκή πόλη Κίσαμος και το βενετσιάνικο Καστέλι της Κισσάμου (Castel Chissamo). Σήμερα, η οικομομία της Κισσάμου βασίζεται στην παραγωγή οίνου, στο λάδι και στην παραγωγή άλλων αγροτικών προϊόντων, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι αποτελεί τουριστικό προορισμό. Η Κίσαμμος αποτελεί μέρος του δρόμου προς τα αρχαιολογικά σημεία της Πολυρρήνιας και των Φαλασάρνων.

Η Κίσσαμος στο χάρτη.
Η Κίσσαμος στο χάρτη.
Το Καστέλλι.
Το Καστέλλι.
Το Καστέλλι.
Το Καστέλλι.